Középkori hangulat

2020.08.24. 07:40

Ünnepi játékok színes kavalkádja Fehérvár belvárosában

Lenyűgöző a Koronázási ünnepi játékok forgataga: a hagyományőrzők végig a belvárosban, a Várfal park­tól a főtéren és a főutcán át egészen a Zichy ligetig életképekkel, fegyverekkel és zenével a középkor hangulatát idézik.

V. Varga József

Forogtak a zászlók a dobszótól hangos kánikulában

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Városház térre érkezőket, régi ismerősként a történelmi óriásbábok fogadták szombaton is; az Ágbogozó játékban, az Árpád-házi uralkodók családfája nyomán bogozhattuk, hogy ki kicsoda és kivel milyen kapcsolatban áll. A Várfal parkban, és beljebb, a városháza előtti lovas szobornál, illetve a püspöki palota szomszédságában elmerülhettünk a harcászati és táboréletet felvillantó látványos bemutatókban.

Forogtak a zászlók a dobszótól hangos kánikulában
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje IV. (Kun) László korának egyik csatáját elevenítette fel; a Hagyományőrző Íjász Egyesület jurtákat épített, a jó vitézek az íjászat fogásaira okítottak kicsit és nagyot egyaránt, a kondérban pedig babos köleskását főztek. Az I. András Lovagrend tagjai a Palotai kapu őrségét jelenítették meg. „Amikor 1453-ban a törökök elfoglalták Fehérvárt, még német zsoldosok őrizték a kapukat” – mesélte Bencze András, a lovagrend nagymestere. „Az 1688-as visszafoglalás ugyancsak a zsoldosokról szólt, jellemzően bajor és flamand muskétásokról.”

A Koronázási szertartásjátékot az Aranybulla-emlékműnél mutatta be három estén át a Vörösmarty Színház, Szikora János rendezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában