Kerámia régészésszel

2020.08.15. 07:15

Miklós János tárlatával erősen bekezdett a Királyi napok

Székesfehérvár Miklós János keramikus pénteken a Pelikán Galériában megnyílt tárlatával erősen bekezdett a Királyi napok.

Majer Tamás

Miklós János rövid tárlatvezetéseket is rögtönzött, Cser-Palkovics Andrást is körbevezette

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az idén 70 éves művész A jövő régészeti leletei című kiállítását Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze nyitotta meg. A térbe helyezett kerámiaplasztikákat és kerámiafestményeket felvonultató kiállítás címét a múzeum egy korábbi rendezvénye inspirálta, amikor Ujházi Pétertől kerámiáiról beszélgetve elhangzott: a kerámiát mint anyagot, mint művészeti kifejezőeszközt ma nem becsülik eléggé, pedig a földből előkerülő legrégebbi időkről hírt adó tárgyak is gyakran kerámiák.

„Hallgassunk bele”, régész­ésszel mit mondott Szücsi Frigyes Miklós János kerámiáiról!

– Ha lesz még emberiség a jövőben, és nem válik a saját életmódja áldozatává, akkor borzasztó világ vár a régészekre! Polipropilén, polietilén, polisztirol, műanyag a műanyag hátán. Ebben turkálhatnak majd az utódaink. Méltatlanul elfelejtkeztünk arról az anyagról, amely végigkísérte az emberiséget az újkőkori kultúráktól egészen a jelenkorig. Ez az anyag az égetett agyag, azaz a kerámia.

Miklós János rövid tárlatvezetéseket is rögtönzött, Cser-Palkovics Andrást is körbevezette
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

10 ezer éven át az agyag-, majd az égetett agyagedények minden háztartás meghatározó elemei voltak. Az egykori települések feltárásai során a leggyakoribb leletek az elfogyasztott állatok csontjai mellett a cseréptöredékek. Egész régészeti kultúrákat neveztek el jellegzetes kerámiájukról. Elég csak az újkőkori vonaldíszes vagy a bronzkori mészbetétes kerámia kultúráját megemlíteni – mondta. – Miklós János visszanyúl ezekbe a világokba. A tiszta forrásból merítkező művészet segít megőrizni eredeti emberi arcunkat. János alkotásai úgy hívják fel a figyelmet a kulturális örökségünkre, hogy egyúttal gyarapítják azt. Művészetéből árad az ősök tisztelete, az évezredeken átívelő kulturális hagyaték őszinte megbecsülése – fogalmazott.

 

A tárlat szeptember 18-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában