szitanyomat

2020.08.18. 07:25

Kedden még látogatható a „rögtönzött” Művésztelep

Különleges technikák és nem mindennapi látvány tárul mindazok szeme elé, akik úgy döntenek, keddjüket szellemi feltöltődéssel varázsolják szebbé.

Szanyi-Nagy Judit

Mosberger Róbert szemléltette a technika működését

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Büki Zsuzsanna festő- és grafikusművész, Deák Balázs fotós, filmes, Mosberger Róbert képzőművész, fotográfus, Revák Katalin kerámiatervező művész, Szegedi Csaba festőművész és Végvári Beatrix grafikusművész. Hat név, amelyek mindegyike külön-külön ismert a megyében. Most a mögöttük álló személlyel is találkozhatnak a kedden 15 és 18 óra között A Szabadművelődés Háza egyik-másik emeleti termébe látogatók, hiszen az alkotók a IV. Székesfehérvári Művésztelep keretében ténykedtek, ténykednek itt.

A program 2016 óta szünetelt – tudtuk meg Szűcs Erzsébet művészettörténésztől –, szóval a szervezők és a művészek egyaránt hosszú ideje vártak már arra, hogy egy efféle műhely keretében közösen alkothassanak, s azt a nagyérdeműnek rögvest megmutathassák. Az „akció” hátterében a Ház, a Szent István Király Múzeum és a városvezetés áll – utóbbi támogatóként.

Mosberger Róbert szemléltette a technika működését
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az augusztus 8. óta tartó Művésztelep alapját idén egy csaknem kétszáz éves fotográfiai eljárásra, a cianotípiára, valamint egy sokszorosító grafikai eljárásra (szitanyomat vagy szerigráfia) építették. Ez valamelyest házi megoldásként kapott helyet A Szabadművelődés Háza harmadik emeletén, mégis: a gombfociasztalból készült szárító és a fával körbekerített, a fotográfia alapját (a fényt) biztosító asztal komoly eszközöket, technikai hátteret tartalmaz.

Az alkotók az alapeljárást használva saját szemléletmódjukat, elképzelésüket is belevitték az így megszülető művekbe: a régi tárgyak iránti szeretet, a gyermekrajzok újragondolása, a grafikai rétegek játéka mind megérnek legalább egy pillantást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában