Rejtegetett érzelmek eltáncolva

2020.08.04. 13:35

Barcelonából érkezett művész dolgozta ki a részleteket a fehérvári balett-táncosokkal

Az őszi bemutatójára készülő Székesfehérvári Balett Színházzal együtt dolgozik a napokban Mathilde Van de Meerendonk balettmester.

Bokros Judit

Mathilde Van de Meerendonk a VOK-beli próbateremben dolgozott a Balett Színház művészeivel Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A holland művész az elmúlt tíz évben egy fiatalokból álló barcelonai tánctársulat, az IT Dansa oktatója az Institut del Teatre Tánckonzervatóriumban. Mint kiderült: e csoport számára készítette a világhírű svéd táncos, koreográfus, Alexander Ekman a Szeszély című koreográfiát, és ezt tanulja be a fehérvári társulat Mathilde Van de Meerendonk vezetésével. A próbák zajlanak, s a minap volt alkalmunk az akkor még éppen itt tartózkodó balettmesterrel is beszélni. Mathilde elmondta: Barcelonából ismeri Cristina Porres Mormeneót, a társulat balett­mesterét és magántáncosát, valamint Egerházi Attila igazgatóval is hosszú ideje vannak kapcsolatban. Most Székesfehérváron nyílt lehetőség az együttműködésre azáltal, hogy a Szeszélyt itt is bemutatják.

Mathilde Van de Meerendonk a VOK-beli próbateremben dolgozott a Balett Színház művészeivel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A koreográfiát Cristina már betanította videóról a táncosoknak, s ez nagy segítséget jelentett Mathilde számára, aki így a fontos részletekre, a finomhangolásra tudott koncentrálni – mondta. A művésznő dicsérte a Székesfehérvári Balett Színház és vezetőik alapos, minőségi munkáját, amelynek köszönhetően könnyebb dolga volt. A Szeszély lényegében emberek egy csoportjáról szól, akik olyan érzelmeket élnek meg – például düh, agresszió, őrület –, amelyeket a hétköznapi életben nem feltétlenül mutatunk ki. A darabban azonban ezek az érzelmek nagyon is láthatóvá válnak. A Szeszély a Carmen-est része lesz a Carmen és az Arrhythmia című darabokkal együtt, utóbbi kettő pedig Egerházi Attila koreográfiája. Mint megtudtuk: Mathilde visszatér majd az októberi bemutatóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában