Gondozzák az állományt

2020.07.22. 07:20

Ebben az évben az ifjúsági részleg könyveit selejtezték a könyvtárosok Móron

A több mint ötvenezer kötettel rendelkező könyvtár kivételesen nem nyáron, hanem a karantén idején selejtezett. A feleslegessé vált könyvekből tegnap becsületkasszás könyvvásárt tartottak a Lamberg-kastély udvarán.

Palocsai Jenő

A becsületkasszás könyvvásár bevételéből befolyt pénzből újabb köteteket vásárol a móri könyvtár

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Radó Antal könyvtárban az a bevett gyakorlat, hogy a szokásos egyhavi nyári nyitvatartási szünet alatt a könyvtárosok ellenőrzik az állományt.

Most a karantén miatt kényszerből volt zárva az intézmény. A nehéz időszakban a dolgozók nem pihentek, hanem selejteztek.

Elsősorban ifjúsági és gyermekkönyveket emeltek ki a teljes, több mint ötvenezer kötetet számláló állományból, mondta el kérdésünkre Fazekas Judit könyvtáros. A szakember hozzátette, hogy azokat a könyveket selejtezték le, amiből túl sok példány van, illetve azokat, amik már esztétikailag nem felelnek meg az elvárásoknak. Természetesen csere esetén figyelembe veszik azt is, hogy az adott kötetet könnyen be lehet-e szerezni? Ha igen, akkor az elhasznált példány kimegy és új áll a helyére.

A becsületkasszás könyvvásár bevételéből befolyt pénzből újabb köteteket vásárol a móri könyvtár
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha beszerzése nehézkes vagy lehetetlen, akkor azt, állapottól függetlenül, bent kell tartani az állományban.

Tavaly a felnőttkönyveken volt a sor, azok közül selejteztek ki. Most leginkább gyermek- és ifjúsági kötetek kerültek ki a polcokról, vagyis leporellóktól és Így élt sorozattól kezdve mesekönyveken át a Jókai-regényekig, minden kikerült az udvar árnyas szegletébe, ahol meg lehetett venni.

A könyvvásár sok embert érdekelt, így egymás után csörrent, koppant a pénz a becsületkasszában. Az árakat úgy alakították ki, hogy mindenki fizessen annyit az általa kiválasztott könyvekért, amennyit neki megér.

Fazekas Judit nem árult el túl nagy titkot, amikor a könyvek eladásából befolyó pénzről kérdeztem. Természetesen könyvvásárlásra fordítják majd az összeget. Mivel előre dolgoztak a könyvtárosok a karantén idején, így most nem zárnak be, vagyis a Radó Antal könyvtár egész nyáron várja az olvasni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában