Új szín Fejér megye színházi palettáján

2020.06.17. 07:15

Megkezdi működését a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpad

A Velencei-tó környéke hamarosan bekapcsolódik a megye színházi életének vérkeringésébe. A Vörösmarty Emlékháznál épülő Csajághy Laura Színpad izgalmas kihívást vállalt azzal, hogy ebben a „csonka” színházi szezonban is megkezdi működését – mégpedig a Csongor és Tünde előadásával.

S. Töttő Rita

Kelemen István izgatottan várja a színpad elkészültét

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1939-ben Kresz Géza és felesége, Mária pezsgő kulturális életet tartott fenn Vörösmarty Mihály egykori kápolnásnyéki otthonában. Ez a pontos dátum azért fontos, mert az akkori nyár egyik jelentős előadását idézi meg ezen a júliuson a ma már Vörösmarty Emlékházként megújuló közösségi tér, illetve a mellette épülő Csajághy Laura Színpad. Azon a bizonyos 1939-es júliuson ugyanis a Csongor és Tünde került színre, melyben a ház úrnője játszotta a boszorkány szerepét. Most, a Velencei-tó közelében megvalósuló színpad ugyanezzel az előadással nyitja meg megépülését követő első szezonját.

Kelemen István színművész igazgatja a színpadot, aki őslakosnak számít a környéken. Harmincévnyi színészi karrierjében számtalan nyári produkció szerepelt, melyeket, mint mondja, mindig izgalmas kihívásként élt meg. Most azonban nem színészként, hanem igazgatóként kell megteremtenie a feltételeket ahhoz, hogy jól működő, színészeknek, közönségnek egyaránt minőségi kulturális közösségi teret adhasson át.

Kelemen István izgatottan várja a színpad elkészültét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Külön öröm számomra, hogy nem úgynevezett épített, hanem nyílt terű színházat hozhatunk létre, mégpedig egy csodálatos kertben, a Vörösmarty Emlékház mögött – fogalmaz az igazgató, hozzátéve, hogy a még most is épülő színpad közel 300 néző befogadására képes, fedett és 21. századi technika segíti az előadások megtartását. – Nagyot kell álmodni – fogalmaz az igazgató, de bevallja: – Van benne izgalom bőven! Pályafutásomat 1992-ben a Madách Színházban kezdtem, ahol 15 évet töltöttem. Ebben az időszakban újították fel a teátrumot, s emlékszem, Kerényi Imre igazgató minden nap ott volt a bontástól az utolsó ecsetvonásig. Végigélte az alapoktól a színház átépítését, igyekezett minden tervrajzot és technikai részletet maga átvizsgálni, még azt is, milyen színű legyen a női WC-ben a csempe. A Csajághy Színpad építészetileg és technikailag is egyszerűbb feladat, de én is kijárok minden nap, s ugyanolyan lelkesedéssel figyelem a fejlődést és adok tanácsokat, ha színészi oldalról kell segíteni a tervezést a színpad építése közben – teszi hozzá Kelemen István.

A térség hiánypótló színházi közösségi tere lesz a Vörösmarty feleségéről elnevezett színpad, melyen a tervek szerint sokféle előadást játszanak majd: lesz koncert, opera, operett, táncszínház, vígjáték és gyermekelőadás egyaránt – tudtuk meg. Július 4-én lesz az első előadás, a Csongor és Tündét az Együtt Company adja elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában