Nyár végéig tart a sorozat

2020.06.04. 07:45

Készülő Deák-mappák Székesfehérváron

Sok fia­talnak segített a karantén­időszakban a városi képtár Deák-gyűjteményének online múzeumpedagógiai sorozata.

Bokros Judit

Vizvári Tünde Anna, a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja az aktuális helyzetet dolgozta föl rendhagyó csendéletén

Fotó: Deák Képtár

A múzeum kezdetben azzal a céllal hirdette meg sorozatát, hogy az otthon maradt, képzőművészet iránt érdeklődő gyerekeknek lehetőséget kínáljon arra, hogy fejlődhessenek, kifejezhessék kreativitásukat, illetve megmutathassák magukat. Az érdeklődők a képtár közösségi oldalán követhették az eseményszerűen megjelenő foglalkozásokat. Itt mindig Szüts Angéla múzeumpedagógus tett közzé útmutatást a különféle témák kapcsán, a diákok pedig otthon megalkothatták a képeket.

Az elmúlt hetekben terítékre került egyebek mellett a csendélet, a portré, az egész alakos emberábrázolás – tudtuk meg Angélától, aki úgy tapasztalta, hogy a sorozatnak amolyan rajzszakkörkiváltó szerepe lett. Nem annyira kezdők, hanem inkább olyanok csatlakoztak, akik már tapasztaltabbak, tehát például művészetis diákok vagy akik egyébként is foglalkoztak rajzolással a szabad idejükben.

Vizvári Tünde Anna, a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja az aktuális helyzetet dolgozta föl rendhagyó csendéletén
Fotó: Deák Képtár

Fontos, hogy egy-egy témához inspirációként mindig kiválasztottak és megosztottak egy-egy művet a Deák-gyűjtemény anyagából. Az alkotók így láthatták, mennyire változatos megoldási lehetőségek kínálkoznak, és a múzeum is népszerűsíthette az anyagát.

Így a nyár végéig tartó sorozat végére minden résztvevő létrehozhatja a saját Deák-mappáját, amely az eseményekhez feltöltött művek fotóiból áll. A fiatalok által otthon elkészült rajzokról, festményekről készült fotókhoz Angéla pár soros szakmai értékelést is ad.

A következő időszakban körülbelül kéthetente kerül sor újabb témára, de közben a régieken is lehet még dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában