spirituális témák, szépirodalom és versek

2020.05.28. 07:20

Závodszky Noémi olvasmányélményei: Minden mindennel összefügg, avagy tanulás az egész életünk

Az ismeretségi körében és Fehérvár-szerte is sokan tudják róla: nyitott a spirituális dolgokra. Olvasásélményeiről s a kultúra online jelenlétéről Závodszky Noémi színésznő beszélt lapunknak.

Szanyi-Nagy Judit

Nem csak színházi munkái miatt olvas sokat Závodszky Noémi (balra). A kép a Trianon című darab előadásán készült Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Fotó: NAGY NORBERT

– Fiatalkorom óta foglalkoztat, mi az élet értelme, miért vagyunk jelen a Földön. Ezért is jellemző, hogy a szépirodalmi művek mellett a spiritualitással foglalkozókat is gyakran a kezembe veszem – meséli beszélgetésünk elején a Vörösmarty Színház színésze.

Závodszky Noémi úgy érzi, az egész életünk egy nagy tanulás, ezek a könyvek pedig jók arra, hogy megértsük az ok-okozati viszonyokat, azt, hogy egyes események miért történnek meg velünk. Ugyanis minden mindennel összefügg – vallja a színésznő.

– A szkeptikusok akár fantáziaregényként is felfoghatják ezeket az írásokat – teszi hozzá. Ő maga ebben a témakörben leginkább Szepes Mária A vörös oroszlán című könyvét ajánlja, amely a halhatatlanságról, az előző életeinkre való emlékezésről is szól.

– Szeretem, mert elgondolkodtat. Sajnálom, hogy Szepes Máriával sosem találkozhattam személyesen, mert több kérdésem is lett volna hozzá – fűzi közbe a művész.

Hasonló témát jár körbe – más feldolgozásban – Robert Lawson A lélek útja című könyve is, amely Závodszky Noémi számára szintén meghatározó olvasmányélmény volt. Ráadásul – úgy emlékszik, úgy olvasta – az írói álnév egy magyar szerzőt takar. Robert Lawson könyvében az előző életekről úgy szól, hogy közben egy, a szerelmét nemrég elveszített férfit állít a középpontba.

Nem csak színházi munkái miatt olvas sokat Závodszky Noémi (balra). A kép a Trianon című darab előadásán készült
Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

A színésznő már csak a munkája miatt is sokat olvas, ám ha kikapcsolódik, akkor is gyakran fog könyvet a kezébe. Hangulatától függően akár verseket is szívesen „fogyaszt”. Az azonban mindegyik műnemre vagy műfajra igaz, hogy azokat elsősorban papíron olvassa.

– Nem tartom magamat technokrata embernek, nem is igénylem az e-könyveket. Az olvasmányaimat szeretem a kezemben tartani, hiszen akkor érződik a papír illata, s egy-egy nyaralás vagy a kikapcsolódásra szánt idő alatt sajátos hangulata van, ha az ember könyvvel a kezében tud pihenni – vallja Noémi.

Felidézi: régi nagy kedvence Dallos Sándor A Nap szerelmese és az Aranyecset című két kötete, amelyek nemcsak Munkácsy Mihály magyar festő életét, de a férfi-női kapcsolatokat, valamint az adott korszakot és az abban jellemző szokásokat is bemutatják.

Utazáshoz gimnáziumi barátnője, Fejős Éva könyveit ajánlja. „Könnyed nyári olvasmányok ezek” – nyilatkozik a kötetekről Noémi, hozzátéve: éppen ezért a szerző műveit azoknak javasolja, akik utaznak, s azoknak is, akik fizikailag ugyan ezt nem tehetik meg, de gondolati szinten a fél világot bejárnák.

A karantén idején – mivel költöznek – sajnos kevésbé jutott ideje az olvasásra. Jelenleg Bert Hellinger A forrás nem kérdi, merre visz az útja című könyvét forgatja, azonban – mint megfogalmazza – ez inkább tanulás számára, semmint szórakozás. Újonnan ugyanis a családfelállítás metodikájával is elkezdett foglalkozni.

Emellett Noémi természetesen a színházi munkáira is figyel: az online próbák továbbra is zajlanak, ők pedig remélik, hamarosan visszatérhetnek a teátrumokba. Ahogyan az emberek is hasonlókban reménykednek.

– Azt tapasztaltam, a nézők örültek, örülnek annak, hogy a színház világa az online térben is eljutott hozzájuk. Mégis visszavágynak az épületbe, hiszen, bár sok minden megoldható home office-ban, a műfaj sajátossága éppen az, hogy egy olyan különleges aurát teremt, amelyben szabadon áramolhatnak az energiák – húzta alá Závodszky Noémi. Hozzátette: – Szerencsére továbbra is sokan fogékonyak a kultúrára – a fiatalok közül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában