gyerekkora óta alkot

2020.04.26. 07:30

Nagy Anikó kozmetikus, fotós és mandalaképek festője is

Úgy érzem, hogy a sokféle tevékenység kiegészít, próbálok teljesebbé válni általuk – magyarázza Anikó. Szeretem a szépet, a különlegest, a harmonikusat.

V. Varga József

A mandalakészítés belső egyensúlyt teremt, ellazít és megnyugtat – mondja meggyőződéssel Nagy Anikó

Fotó: NA

Nagy Anikó kozmetikusként dolgozik, nagyon szeret sminkelni, gyerekeknek arcfestést készíteni. A koronavírus-járvány miatt, a veszélyhelyzet idejére bezárta üzletét, így most több ideje marad kedves elfoglaltságai gyakorlására: a mandalafestésre vagy éppen a kertészkedésre. Nyolc éve énekel a Tűzrőlpattant Menyecskék csapatában, egyik szervezője a már hagyományos jenői alkotói kiállításnak, lapunk civil tudósítója, szívesen foglalkozik fotózással, videókészítéssel. Kisfilmjei főként a faluban élő művészekről, alkotókról szólnak. Az egyik legnagyobb videómegosztó portálon megnézhetők Körmendi Gitta költőről, Bálint József faszobrászról, Pongrácz Gyula csontfaragóról és hagyományőrzőről, Fister Ferencné Marika népi mese­mondóról, valamint Budai Magda keramikusról készített videófilmjei.

Kozmetikusként dolgozik, de mellette számos más alkotótevékenységgel
is foglalkozik
Fotó: NA

– Egyik a másikból fakad – magyarázza Anikó. – Nem aprózom el magam, inkább úgy érzem, kiegészítem, próbálok teljesebbé válni. Szeretem a szépet, a különlegest, a harmonikusat.

– Gyerekkorom óta rajzolok, festek, alkotok – folytatja.

– A mandalafestés úgy került az életembe, hogy a lányomtól négy éve kaptam születésnapomra egy mandalaszínező füzetet. Akkor szerettem bele, és egy idő után elkezdtem saját mandalákat készíteni.

Akrilfestékkel fest, általában festővászonra vagy farostra. Először a mandala középpontját találja ki, utána a többi jön magától. Nem tagadja, mindenképp szükséges hozzá egyfajta kreativitás és kézügyesség.

A mandalakészítés belső egyensúlyt teremt, ellazít és megnyugtat – mondja meggyőződéssel Nagy Anikó
Fotó: NA

– Újabban 3D-mandalákat is készítek, felhasználva régi bakelit- vagy CD-lemezeket, kidobásra váró ékszereket, így minden egyes elkészült mandala egyedi. A mandalafestésnél nagy jelentősége van a színeknek és a formáknak. Jómagam a spontán színválasztást kedvelem, de miután sokat olvasgattam a színek jelentéséről (a hét csakra/energiaközpont színei), van, amikor tudatosan használom őket. Például a zöld megnyugtat, a szívcsakra színe; vagy a kék a kommunikáció és az önkifejezés, a torokcsakra színe. Az elkészült mandalánkat azután értelmezhetjük, rácsodálkozhatunk, felismeré­seink születhetnek általuk.

Fotó: NA

Anikó úgy mondja: a mandalafestésben találta meg azt az önkifejezési formát, amely a legközelebb áll hozzá, és egyben a legtöbb örömet adja. Hiszen maga a mandalafestés egyfajta meditatív tevékenység, a szimmetrikus formák festése a két agyféltekét egyensúlyba hozza, harmonizálja, ezért stresszoldásnak is kitűnő. A mandalakészítés belső egyensúlyt teremt, ellazít, megnyugtat és mozgósítja a kreatív energiánkat. A mandala szó a klasszikus indiai nyelvből, a szanszkritből származik, jelentése kör vagy korong – foglalja össze Nagy Anikó a mandala mibenlétét. A mandala sokkal több, mint egy egyszerű geometriai forma. A buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. Kínában, Japánban és Tibetben a meditáció és az imádság szimbólumaiként használják leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában