Koronavírus Fejérben

2020.04.25. 07:20

KultúrKarantén: Haraszti Zsigmond tudja, mi fán terem a kaland

Ha történelmi regényt olvasnánk, de nem tudjuk, melyiket, Haraszti Zsigmondhoz forduljunk.

Majer Tamás

Haraszti Zsigmond tudja, mi fán terem a kaland

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Zsigmond a Szent István Király Múzeum közönségkapcsolati csoportjának vezetője, és tevékeny tagja a Géza fejedelem és István király udvarában élő harcosokat megtestesítő Borostyánkő Hagyományőrző Egyesületnek is. Harci bemutatóikon rendre ő tölti be a „műsorvezető” szerepét is. Ő magyarázza a nézőknek, hogy egyik vitéz miért veri éppen laposra a másik harcost.

- Ha azzal fordulnak hozzám, hogy ajánljak regényt, akkor rendszerint két könyv szokott az eszembe jutni. Talán nem meglepő, de mind a kettő történelmi regény – kezdett bele Zsigmond. – Mika Waltari neve sokaknak csenghet ismerősen, talán többen is olvasták legismertebb művét, a Szinuhét. Számomra a finn szerző legkedvesebb műve azonban nem az egyiptomi történet, hanem egy másik, szintén az ókorban játszódó regény: a Turms, a halhatatlan. Waltari történelmi regényeihez hasonlóan itt is az emberi élet kérdéseit vizsgálja a főszereplő, akinek utazásai nemcsak a fizikai térben, hanem a belső világban is zajlanak. Grandiózus történelmi események mellett az elképzelt – konstruált -, rekonstruált misztikába is belátást enged a mű. Aki az etruszk és hellén-görög antikvitás iránt érdeklődik, annak ez okvetlen ajánlott könyv.

Haraszti Zsigmond tudja, mi fán terem a kaland
Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

- A másik mű egy itthon talán kevésbé ismert szerző alkotása. A svéd Frans Gunnar Bengtsson Waltari kortársa volt, műve azonban egy ismertebb világ, a vikingek és a korabeli Európa eseményeibe enged bepillantást. A regény főszereplője és névadója Rőde Orm (Vörös Kígyó), egyike a X. században kirajzó skandináv harcosoknak, akik hol kincs reményében, hol zsoldért végigdúlták és -fosztogatták a kontinenst, vagy éppen testőri szolgálatot láttak el. Bengtsson (és a fordító Kreutzer Sándor) stílusa a sagákéhoz igazodik, de a mai olvasó számára is követhető és élvezetes – ajánlotta.

- Személyes adalék, hogy az én kötetemet a mai munkahelyem kapualjában jó 15 évvel ezelőtt működő könyvesstandnál vásároltam meg. A kötet mára erősen viseltessé vált, szó szerint a darabjaira hullik – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában