Koronavírus Fejérben

2020.04.05. 12:00

A művészet is átköltözött a digitális világba Fehérváron

A hagyományosnak mondható tanórák tekintetében is számos kihívással kellett szembenézniük az elmúlt hetekben a tanároknak és a diákoknak egyaránt. A zeneművészeti oktatás esetében szintén nagy változásokat hozott a távoktatási forma bevezetése.

Héjj Vivien

Szonn Ibolya Mária a számítógép segítségével tart zeneórát

Fotó: Szonn Ibolya Mária

A digitális távoktatás alapjaiban változtatta meg a közoktatás szemléletét, hiszen ez a módszer Magyarországon nem volt annyira elterjedt korábban. A felsőoktatásban már néhány intézmény alkalmazott hasonló módszereket, ám az alap- és középfokú oktatás keretein belül eddig a hagyományos tantermi órák kapták a főszerepet. A járványhelyzet azonban magával hozta a fejlődés, a modernizálás lehetőségét. Talán mondhatjuk, hogy a zeneművészeti iskoláknak ezzel a helyzettel hatványozottan szembe kellett nézniük, hiszen a gitár, a hegedű, a furulya vagy akár a zongora online oktatása is számos kihívást rejt magában. Az általános és középiskolákhoz hasonlóan az alapfokú művészetoktatási intézményeknek is át kellett térniük a digitális tanításra.

A részletekről Szonn Ibolya Mária, az egyik székesfehérvári művészeti iskola zenetanára mesélt lapunknak.

– A számítógépek, vagy okostelefonok segítségével létrehoztunk egy online kapcsolati rendszert, ami alkalmas az egyéni és a csoportos órák megtartására is. Ez utóbbi az értekezlet funkcióval oldható meg. Az informatikai rendszer mára egész jól működik, bár esetenként a hangminőség akadozik, ennek javítása érdekében folyamatosan keressük az újabb és újabb lehetőségeket – mondta el kérdésünkre Szonn Ibolya, aki hozzátette, átfogó felmérést végeztek arról, hány tanulónak nincs otthon megfelelő hangszere.

Szonn Ibolya Mária a számítógép segítségével tart zeneórát
Fotó: Szonn Ibolya Mária

A probléma megoldásában is igyekszik segítséget nyújtani az intézmény: a hangszerkölcsönzés lehetőségével biztosítják a tanulók további fejlődésének lehetőségét.

Mint megtudtuk, az iskola pozitív hozadékként is tekint az online oktatásra, hiszen a későbbiekben a diákok betegségből adódó hiányzása esetén is jó szolgálatot tehet az online tanóra, melynek segítségével kevesebb lemaradással kell számolniuk az otthon tartózkodó diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában