Havonta találkoznak

2020.03.14. 07:40

A költészet erejével erősítik egymást Előszálláson

A több évtizede alakult Versbarátok köre legutóbbi összejövetelén elhatározta, legyenek bármily mostohák is a körülmények, ők bizony havonta találkoznak, s versekkel, a költészet léleképítő erejével erősítik magukat, egymást.

FMH

Hónapról hónapra találkoznak egymással a versbarátok

Fotó: Tábiné Nyúl Gabriella

Talán nem kell részletesen elemezni, mostanság mekkora közösségformáló erő rejlik egy-egy irodalmi est megrendezésében. Az előszállási könyvtár ismét rendhagyó irodalomóráknak ad helyet, melyek a Versbarátok köre nélkül nem jöhetnének létre. Tábiné Nyúl Gabriella könyvtáros elmondta, az esteken főként felnőttek vesznek részt, hiszen a gyerekek sokszor más feladataik miatt nem tudnak jönni, de általában húsz-harminc jelenlévő részvételére lehet számítani. Mindig hoz valaki egy kis süteményt, pogácsát, s alkalmasint elkerül egy-két helyi termelésű vörös vagy fehér nedű is.

Az irodalomkedvelők legutóbb a nőkről, a szerelemről emlékeztek meg. A társaság központi figurája Bodolai György állatorvos, aki mindig rendkívül felkészülten érkezik egy-egy estre, s nemcsak szórakoztató történetekkel, hanem hatásos vers- vagy prózamondással járul hozzá az ünnepélyes hangulat megteremtéséhez. Ünnepélyes, írom, hiszen ott, ahol költemények hangzanak el, csakis felemelő élményben lehet részük a jelenlévőknek. Az esten elhangozott például Petőfi Sándor, Goethe, Ady Endre, Kányádi Sándor, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Csukás István egy-egy verse. Robert Burnstől pedig a Ha mennél hideg szélben… kezdetű költemény, melynek kezdősorai sokak életét tehetik könnyebbé, hiszen a valakihez tartozás élménye rendkívül erős és érzékletes: „Ha mennél hideg szélben / a réten át, a réten át, / rád adnám kockás takaróm, / öleljen át, öleljen át!”

Hónapról hónapra találkoznak egymással a versbarátok
Fotó: Tábiné Nyúl Gabriella

E kis közösség hónapról hónapra találkozik, s nem csüggednek akkor sem, ha csak néhányan éreznek fontosnak egy-egy irodalmi évfordulót vagy jeles napot. A lényeg, hogy együtt töltsenek néhány órát, s közben kis időre megfeledkezzenek a gondokról, a fájdalomról. Kitűnő volt a hangulat a legutóbbi találkozón is, sokat nevettek, előkerült némi sütemény, borocska is, s a nemrég nyolcvanadik születésnapját ünnepelt Gajdó András nyugdíjas magyartanár a barátaitól és tisztelőitől kapott különleges grillázstortával lepte meg a versbarátokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában