Életük munkái egy kiállításon

2020.02.15. 07:30

Mindennapi értékteremtők – Bemutatkoztak a szakkörök alkotói a Művészetek Házában

Éppen levetett kabátja alatt bőrtáska bújt meg. A kézzel készített remek továbbra is derekán marad, egyedül a kabátot akasztja fel a fogasra.

Szanyi-Nagy Judit

Rokonok, barátok, ismerősök és érdeklődők érkeztek péntek késő délután a Művészetek Háza kiállítótermébe, hogy alaposan szemügyre vegyék az épületben működő szakkörök minőségi „végeredményeit”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Művelődési Központban vagyunk, annak is a folyosóján. Utunk közösen a Művészetek Háza kiállítótermébe vezet, ahol már többtucatnyian beszélgetnek különleges alkotások között. Szétnézek: faliszőnyeg, kávás kosár, sulyokfa, kerámia sótartó, madáretető, tükör, a Csúcsos-hegyet ábrázoló festmény… „Mennyi minden van a tarsolyukban!” – gondolom, mielőtt megpillantok egy tarsolyt. Igazi összművészeti kiállítás a mostani, Szakkörkoktél néven futó.

Jellemzők a magyar motívumok, az életképek, a kidolgozottság
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Mindennap értéket adunk. Ez az idei Kultúrházak éjjel-­nappal rendezvénysorozat jelmondata, amelyhez magunk is csatlakoztunk. Nem mellesleg 2020 ünnepi év a „házban”: hatvan éve, hogy a Fejér Megyei Művelődési Központ létrejött, vagyis hatvan éve állítjuk középpontba az értékközvetítést – köszöntötte a vendégeket Vakler Anna. Ugyanő azt a kérdést is feltette: mi az érték? A bemutatott tárgyak? Igen, azok. De mi adja azok értékét? A szépség, a nemesség, a tartalom, a jelentés? A válasz: leginkább az a szakköri munka, melyet az alkotók itt, az épületben végeznek. Ilyenkor ugyanis egy jó szakmai közösség alakul ki, ahol meghatározó beszélgetések és találkozások történnek – a többi között a tárgyak üzenetéről, üzenetével is. Az eltelt hatvan év alatt pedig olyan művészek nőtték ki magukat ezekből a berkekből, akik azóta az adott szakma meghatározó alakjai, akikre a megye is büszke.

Rokonok, barátok, ismerősök és érdeklődők érkeztek péntek késő délután a Művészetek Háza kiállítótermébe, hogy alaposan szemügyre vegyék az épületben működő szakkörök minőségi „végeredményeit”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mestereket és mesterségeiket a helyszínen Vakler Anna is bemutatta, mindegyiküknek hatalmas taps volt a jussa. Az egyesével összeállt mesterkoszorúnál végül Gulyás Antalné (szövőszakkör), Hegedűs István (faszobrászat), Papp Barbara (kerámia), Karóczkay Ottó (Derkovits Képzőművészeti Kör), Sipos Tamás (bőrművesség) és Tolvaj Csaba (kosárfonás) neve hangzott el.

Nem hall, nem lát, nem beszél – ez mind kerámiából
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindemellett ajándékokat is átadtak az eseményen. A „pályázat” ötlete Fodor Katalin mézeskalács-kiállítása kapcsán fogalmazódott meg: a szervezők arra kérték az ifjakat, tervezzenek mézesüvegekre, -bödönökre címkéket. Az ítészek végül ötven alkotásból választottak. Általános iskolás kategóriában a Munkácsy Mihály Általános Iskola 1. b osztálya diadalmaskodott. A középiskolások között a Gorsium diákjai „taroltak”: különdíjas lett Szabó Máté (10. b), harmadik helyen végzett Pártl Tünde (9. b), második lett Zics Anna (9. c), az első helyet pedig Szalay Petra (11. c) szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában