Megnézni a legnagyobb magyart

2020.02.08. 07:35

Két héten át látogatható a Széchenyiről szóló kiállítás a Károlyi-kastélyban

Fotódokumentációs kiállítás nyílt gróf Széchenyi István halálának 160. évfordulójára emlékezve a Károlyi-kastély termeiben.

Palocsai Jenő

Kerek évfordulóról emlékeztek, emlékeznek meg Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Károlyi József Alapítvány eltökélt szándéka, hogy megismertesse Európával a magyar kultúrát és ezzel párhuzamosan Magyarországgal az európai kultúrát. Ebbe a nagyszabású tervbe tökéletesen illeszkedik a péntek kora délután megnyitott tárlat, mely két hatalmas terem falait is megtölti. Az egyikben gróf Széchenyi István Kárpát-medencén belüli tevékenységét és kirándulásait mutatják be, míg a másik terem falain az európai kirándulások helyeit láthatja a figyelmes szemlélő.

A kiállítást a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) tagsága állította össze. A MEVE-nek nem ez az első tárlata, ugyanis korábban 23 kiállítást rendeztek. Legutóbb II. Rákóczi Ferenc emlékei kerültek a középpontba – tudtuk meg Messik Miklóstól, a MEVE elnökétől, aki elmondta: a Széchenyi-emlékek Európában című kiállításuk az egyik legkedvesebb számukra. Az alapanyagot egy 2010-ben, a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulójára kiadott könyv szolgáltatta, melyet 2017-ben másodszor is kiadtak, bővített változatban.

A helyszín nemcsak az alapítvány már említett célkitűzése miatt érdekes, hanem azért is, mert a Károlyi családnak volt egy olyan tagja, aki az egész reformkori időszak alatt katonaként, fegyvertársként, sőt barátként volt Széchenyi közelében. Ő Károlyi György gróf, aki az akadémia felállításához 30 ezer pengőforintot tett Széchenyi hatvanezre mellé.

A kiállításmegnyitón a szomszédos általános iskola diákjai mellett foglalt helyet Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára is.

Kerek évfordulóról emlékeztek, emlékeznek meg
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megjelenteket Angelica Károlyi, a Károlyi József Alapítvány kulturális igazgatója nem tudta személyesen köszönteni, viszont így előbb láthatták az érdeklődők a „Gróf Széchenyi István és a Károlyi grófok reformkori emlékei nyomában” címmel vetített előadást, melyet Messik Miklós tartott. Az elnök egyben jogász, műemlékvédő és újságíró is, gazdag ismeretekkel. A Széchenyi külföldi utazásait bemutató tablók előtt állva elmesélt több érdekes, jól dokumentált kirándulást, melyet a nagy reformer tett Nyugat-Európában. Ezek közül kiemelt egyet: Franciaország a gróf által gyakran látogatott hely volt. Egy alkalommal eljutott Versailles-ba, 1822 tavaszán. Itt sétált a legnagyobb magyar, majdnem száz évvel a trianoni események előtt, az akkor elhagyatott, üresen álló paloták között. Későbbi feljegyzéseiben úgy fogalmaz a gróf: „melankolikus hatást tettek rám”. Talán előre sejtette azt, amit mi kerek száz éve tudunk?

A nagy emberről szóló kiállítás február 24-ig mindennap megtekinthető a szinte régi pompájában tündöklő Károlyi-kastély termeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában