Villanások táncban

2020.02.04. 07:25

Kafkai metaforák, megújult változatban a Székesfehérvári Balett Színház előadásában

Tánc-krimi a műfaji megjelölése a Székesfehérvári Balett Színház legújabb előadásának, amelyet ma este mutatnak be a Vörösmarty Színházban.

Bokros Judit

A látvány, a zene és a tánc teljes egységet képez a darabban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

FRANC – ezzel a figyelemfelkeltő, furcsa, ironikus címmel láthatjuk a Franz Kafka író és művei által ihletett darabot, amelynek rendezője, koreográfusa a balettszínház igazgatója, Egerházi Attila. Ő először Csehországban, a South Bohemian Theatre balett-társulatával rendezte meg e produkciót néhány éve (About Kafka címmel), s az akkor ott sikert is aratott. E darab felújított változatát láthatja kedden és szerdán, majd tavasszal ismét a fehérvári közönség. Egerházi Attilát arról is kérdeztük, a számos kiváló író közül hogy-hogy éppen Kafka ihlette meg?

– Kafka világa különös: egyedi metaforákat és világot tud teremteni, s egyéni módon képezi le azt, ahogyan élünk. Szétszedi a körülöttünk lévő világot, majd a maga módján újra összerakja. Hozzám szintén nagyon közel áll ez a módszer, hiszen a balettjeimben én is ezt csinálom. Vagyis egyedi módon próbálom láttatni a világot, miután a jelenségeit szétszedtem, s a poézis, a költőiség által újra összeraktam. Nem volt célom az, hogy bármelyik kafkai művet illusztráljam, konkrétan táncba öntsem, viszont a kafkaizmust, az ő sajátos meglátásait megpróbáltam megmutatni egy nagyon sűrű, alig egyórás darabban. A néző a főbb művekből felvillanó képeket láthat majd, ám ezek csak utalások. Pontos történet ugyan nincs, mégis, az előadás eljut valahonnan valahová, tehát teljes egészről beszélhetünk, mert a felvillanó képek végül értelmet nyernek. Az előadásunk a legközelebb A per című regényhez áll, hiszen az is egy krimi.

A látvány, a zene és a tánc teljes egységet képez a darabban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szinte teljesen új darab

Egerházi Attila a friss változatot szinte új darabként fogja föl, mert azt egy teljesen új társulat adja elő, más-más egyéniségekkel, táncművészekkel. Ettől máris megváltozhat a produkció, mert hozzáadódnak az egyedi karakterek. A koreográfia önmagában egy váz, olyasmi, mint a kifestő a gyerekeknek, s azt ők maguk színezik ki saját fantáziájuk szerint – fogalmazott a koreográfus.

– Művészként mi is másképpen jelenítjük meg Fehérváron ezt az előadást, mint annak idején Csehországban. Teljesen más a megformálása Kafkának is, itt Fernando Gabriel Luis Luis táncolja őt. S bele is szoktam nyúlni utólag ezekbe az alkotásokba, tehát sok újdonság került a koreográfiába. Innen nézve teljesen új művet mutatunk be, amely fontos mérföldkő a táncosok és a közönség életében is, hiszen másként kell tekinteni rá, mint egy Diótörőre vagy a Rómeó és Júliára. Remélem, hogy aki látja, az a szívébe zárja majd.

A főszereplő Fernando Gabriel Luis Luis (Kafka) és Cristina Porres Mormeneo kettőse
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A látványvilágért olyan világszerte elismert alkotók felelnek, akikkel Egerházi Attila korábban már dolgozott együtt. Loes Schakenboes a díszletet, Bregje von Balen a jelmezt tervezte. A kosztümökben történt némi változás, van, amelyiknek megújult a színvilága. A darab betanító balettmestere Cristina Porres Mormeneo, s ő táncolja a fiatal lány szerepét is.

A karakterek egyébként több Kafka-műből származnak, így például A kastélyból megjelenik a hatalmat megtestesítő Klamm, A perből pedig a vallatótisztek kerültek be.

Az előadás kedden és szerdán is 19 órakor kezdődik a színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában