Koncertsorozatra készülnek

2020.02.19. 07:30

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nagy vállalkozása a Máté-passió előadása lesz

Márciusban pedig kezdődik az újabb Somorjai-hangversenysorozat.

Bokros Judit

Selmeczi Gábor koncertmester, hegedűművész lesz az egyik szólista a június 4-ei koncerten Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

A Hiemer-házban tartott sajtótájékoztatón először Brájer Éva, a kulturális ügyek tanácsnoka hívta föl a figyelmet arra: Bach munkásságból kiemelkedik ez a passió. A koncerten a Liszt-díjas Pad Zoltán karnagy vezényel, aki így még inkább kötődhet a városhoz. A Somorjai Ferenc Kamarazenei és Kórus Hangversenysorozatot szintén nagy jelentőségűnek tartja Brájer Éva, aki a szót ifjabb Major Istvánnak, a zenekar igazgatójának adta át.

– A passió nagy vállalkozás mind a zenekar, mind a kórus részéről – kezdte az igazgató, hozzátéve: a művet eddig csupán egyszer mutatták be Fehérváron. A Máté-passió előadásához nyolc szólista, két kórus és két zenekar szükséges, így a közönség az Ars Oratoria Kamarakórus mellett a Kodály Zoltán Iskola Gyermekkórusát hallhatja az estén. Ez a koncert a nagyböjti időszak elején csendül föl a kiváló szólistákkal, már felkészítve bennünket a húsvétra. Ifjabb Major István szólt még a zenekar kiemelt minősítéséről s a további célokról, valamint elmondta: megjelentettek egy Bogányi Gergely zongoraművésszel közös lemezt, amelyen Schumann- és Mozart-művek hangzanak el.

Selmeczi Gábor koncertmester, hegedűművész lesz az egyik szólista
a június 4-ei koncerten Fotó: Nagy Norbert

Selmeczi Gábor koncertmester a Máté-passió kapcsán azt emelte ki: ehhez a műhöz nem lehet elég alázattal hozzányúlni. Körülbelül három óra tiszta zenei élményről van szó, amely bárki számára sokat adhat. A Szent Sebestyén-templomban fűtött környezetben várják a közönséget. A decemberig négy koncertet magába foglaló Somorjai-bérlet számukra azért is fontos, mert egy-egy zenész szólistaként is megnyilvánulhat a koncerteken – tette hozzá Selmeczi Gábor. Az első estre március 19-én kerül sor, Bogányi Gergely közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában