Görög István adta át a Barátság Kelyhét

2020.02.19. 07:05

A vietnami háborúra emlékezik a kiállítás Fehérváron

A Nyitrai úti Közösségi Házban vasárnap és kedden egyazon témakörben két eltérő formájú eseményt tartottak. A közös téma Vietnam, a forma, a kiállítás és a filmvetítés volt.

Silye Sándor

A filmvetítést megelőzően a beszélgetésé volt a főszerep a Nyitrai úti Közösségi Házban Fotó: FG

Fotó: gaborfeherphoto

Vasárnap délelőtt az istentisztelet után nyitották meg azt a kiállítást, amely Vietnam történelmét volt hivatva bemutatni, Farkas Aladár Munkácsy-díjas, Érdemes művész szobrász „A vietnami háború hősei” c. kisplasztikai kiállításával. Munkásságáról lánya, Farkas Luca beszélt. Elmondta többek között, hogy a már elhunyt művészt Ho Si Minh hívta meg személyesen az országba, és az ottani benyomásait formálta szobrokba. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör 25 évéről szóló könyvet, és a HTBK Barátság Kelyhét Görög István elnökhelyettes adta át Nguyen Tien Thucnak, Vietnam rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének. A Magyar Vietnami Baráti Társaság székesfehérvári tagja, a hajdan a távoli országban járt katona, Kollár Endre szervezte e napokat László Tibor házigazda kérésére. Ott volt az eseményen a társaság elnöke, Botz László nyugállományú tábornok, az elnökhelyettes, Váraljai Márton, aki Vietnam történelméről beszélt.

A filmvetítést megelőzően a beszélgetésé volt a főszerep a Nyitrai úti Közösségi Házban Fotó: Fehér Gábor

Kedden este filmvetítéssel folytatták a vasárnapi „történetet”, majd Vakler Lajos a hajdan Vietnamban katonai szolgálatot teljesítőket kérdezte. Az ottani harcokban az ENSZ Nemzetközi Ellenőrző Felügyelő Bizottság magyar, lengyel, indonéz, kanadai katonái vigyázták a rendet (Később a kanadai katonák helyett irakiak érkeztek.) A magyar katonák közül a székesfehérvári Erdős Ferenc, Kollár Endre, Kollat Zoltán, Stégner Lajos szolgált, a budapesti volt katonákat Hiszmann György, Kolossváry Miklós képviselte. Bár mindannyian a békés átmenetet ügyelték, de ezt a tevékenységet háborús körülmények között kellet végezniük. Ott, a helyszínen tették is a dolgukat, most pedig emlékeztek ezekre a napokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában