A műveket a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság várja

2020.01.15. 07:15

Novellaíró pályázatot hirdettek a Fekete Sas Szállóhoz kötve

A városban mindenki annak a fiatalembernek az esetét tárgyalta, aki először „Meghaltam” szöveggel táviratot küldött bátyjának, majd mellkason lőtte magát.

Sági Zoltán

Váczi Márk, a Fekete Sas Társaság alelnöke Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Idén augusztusban lesz 130 éve, hogy e gyászos eset megesett, az erről tudósító, korabeli újsághír pedig egy abból a 13-ból, amelyet a Fekete Sas Társaság és a Vörösmarty Társaság közösen kiírt novellapályázata fölsorol. Mégpedig a pályaművek választható témáiként.

A 13 korabeli újsághír mindegyike kötődik valamiképp az egykori Fekete Sas Szállóhoz, nem véletlenül. A kiíró társaságok célja: a figyelem fókuszába állítani a város kiemelten értékes épületét, amely – a legfinomabban fogalmazva is – a jelenleginél jobb sorsra érdemes. A Fekete Sas Társaság alapítója és elnöke, Fontana Eszter zenetörténész és muzeológus a szálló egykori tulajdonosának, Grosz Bernátnak unokája. Mivel Lipcsében él, a pályázat részleteiről Váczi Márk történészt, a társaság alelnökét kérdeztük.

Váczi Márk, a Fekete Sas Társaság alelnöke
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elmondta: a Fekete Sas Társaság kutatói immár három esztendeje az épület történetére vonatkozó adatok összegyűjtésével foglalkoznak. Eközben találtak rá a novellapályázat választható témáivá tett korabeli sajtóhírekre is. A pályázni szándékozók a kiírás teljes anyagát a kiíró két társaság közösségi oldalán találhatják meg, a 13 hírrel együtt. A pályaművek beküldési határideje március 1-je. Eredményhirdetést április 30-án tartanak. Az első három helyezettet díjazzák, a legjobb novellákat pedig kötetbe szerkesztve tervezik megjelentetni.

Váczi Márktól megtudtuk még: a Fekete Sas Szálló a zsidótörvényekig a fehérvári társasági élet fontos helyszíne volt. 1909-től a 40-es évek elejéig étteremként és kávéházként funkcionált, de a mögötte emelt épületben működött a város első mozija is, amit szintén Grosz Bernát alapított és üzemeltetett. Az ingatlan jelenleg a Koch László utca felől is le van zárva, de a város egyik legrégibb épülete, annak idején szabad átjárást engedett bárkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában