Az a tavasz ébredése, amikor meglágyul a szél

2020.01.28. 07:35

Izlandról jöttünk! – Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József zenés műsora

Nem hazát cseréltek, nem kultúrát váltottak. Dolgozni mentek Izlandra – zenei tudásukat, zenei hivatásukat állították szolgálatba egy másik helyen, ahol felépítettek valamit. Hogy ez nyolc évig tartott, az Isten akarata.

V. Varga József

Az esten a házaspár által előadott dalok a természetet és az embert énekelték meg Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József Izlandról jöttünk című zenés műsorával vendégeskedett tegnap este a Királykút Emlékházban. A házigazda tisztét Bakonyi István irodalmár látta el.

A művészházaspár úgy érzi, elérték, amire vállalkoztak: felépítettek idegenben is egy felmenő rendszerű zenei képzést. 2016 óra újra itthon tevékenykednek, de ez már egy másik történet…

Az előadott dalok a természetet és az embert énekelték meg: férj és feleség izlandi nyelven tolmácsolta a többi között a tavasz ébredését, amikor meglágyul a szél; a csillag útját, mely segíti a kedvest, hogy visszataláljon. Furcsán hangzott a Kis kece lányom izlandiul – hogyan, mikor, mi módon került oda?

Az esten a házaspár által előadott dalok a természetet és az embert énekelték meg Fotó: Nagy Norbert

A kérdést feltették, a választ hozzáértőbb embertől várjuk – jegyezték meg.

A kulcsszó Izlandon a természet szabadsága, hazánkban talán a természet gazdagsága. És ne feledjük: a magyar nyelv gazdagságát, árnyaltságát – tették hozzá. „Indulj el egy úton…” – a moldvai csángó népdal (annak idején a Másfél millió lépés Magyarországon című országjáró sorozat főcímdalaként vált ismertté) aztán magyarul szólt. Andrea énekelt és hegedűn játszott, József úgyszintén énekelt és a zongorakíséretet is ő adta. Lányuk, Laura a bús leányról dalolt, aki szeretne táncba menni.

Az est folyamán a zene segítségével és az előadók által kicsit közelebb kerülhettünk a hely szelleméhez, az izlandi nép lelkületéhez és talán kicsit önmagunkhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában