kiállítás

2020.01.10. 10:00

Ég és föld között – Keresztény művek a Szent Korona Galériában

„A Kegyelem című alkotás középpontjában megteremtette Isten az embert, a maga képmására, ki-ki magára ismerhet a középpontban elrejtett tükörben, de ez azt is feltételezi, hogy ki-ki meglátja magában az őt feltétel nélkül szerető Istent is.”

Majer Tamás

Józsa Judit kerámiaszobrász köszöntötte a tárlat megnyitójára érkezetteket Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

Az előbbiek Józsa Judit kerámiaszobrász szavai, ő mutatta be, minden alkotásnak szentelve néhány szót az Ég és föld között című, csoportos képző-, ipar- és fotóművészeti tárlat darabjait a Szent Korona Galéria kiállításmegnyitóján. A Kegyelem című nagyméretű kerámiatál a korondi Józsa Ildikó alkotása. A kiállítás anyagát egy alkotópályázat révén hívták életre, amely határon túli amatőr és hivatásos művészek számára volt nyitva. A pályázat, így a tárlat műveinek egységét a kortárs keresztény témakör szervezi egységbe, illetve az ősi magyar díszítőművészet néprajzi motívumkincsének forma-, szín- és tárgyi világa. A tárlat a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány vándorkiállítása, melynek Fehérvár az első állomása, január 30-ig tekinthető itt meg. Grafikák, hímzett textilek, festmények, tusrajzok egyaránt megcsodálhatók.

Józsa Judit kerámiaszobrász köszöntötte a tárlat megnyitójára érkezetteket
Fotó: Fehér Gábor

Spányi Antal megyés püspök mondott megnyitó beszédet. – Sokszor, már szinte unalomig beszélünk arról, mennyi válság van a világban. Aggódunk, kétségbeesünk a világ sorsa felől, klímavészhelyzetet hirdetnek az ország bizonyos pontjain, mégis úgy tűnik, a világért nem aggódnak, mert a világot a szépség, a jóság, az igazság, a tisztesség fogja megtartani, és ezek mintha valahogyan fölcserélhető értékké válnának – fogalmazott. – Valami mintha megroppant volna, valami mintha fölbomlott volna. Hol van a harmónia? Hol van a szép, hol van a békesség, hol marad mindebből az az Isten, aki minden szépnek, jónak, minden igaznak az alkotója? – tett föl költői kérdéseket a püspök még az esemény kezdetén. – Ezért olyan fontos, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége megalapította a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítványt – emelte ki Spányi Antal.

A megnyitó dramaturgiai szerkezetét fölcseréltük. A püspök kérdéseire a válasz bizonnyal éppen az, hogy itt és most a Szent Korona Galériában van a harmónia, a szépség, a békesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában