áldást mondanak a ház urára

2019.12.30. 07:15

Regölős jókívánságok: újra él az elfeledett hagyomány Sukorón

Különleges, két ünnep közötti hagyományt elevenített fel tavaly a Sukorói Hagyományőrző Egyesület, amelynek tagjai idén is elindultak a faluban, hogy jókívánságokat regölve búcsúztassák az ó-, és köszöntsék az új évet. Vasárnap járták a házakat, keresték az elöljárókat és az öregeket is.

S. Töttő Rita

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület férfi tagjai hetven éve elfeledett hagyományt élesztettek újjá, és indultak el most vasárnap is jól begyakorolt regölős előadásukkal Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A falu idősebb generációjával való beszélgetések során folyamatosan kerülnek elő olyan emlékek, amelyek inspirálják a Sukorói Hagyományőrző Egyesület tagjait. Így jutott a tudomásukra az is, hogy megboldogult Czottner Feri bácsi legénykorában – tehát nem is olyan régen – szokás volt a két ünnep közötti regölés és kántálás a faluban, mesélte Varga Edit, az egyesület elnöke. Mint kiderült, áldást mondva a ház urának, járták az utcákat a férfiak sötétedéstől.

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület hetven éve elfeledett, két ünnep közötti népi szokást elevenített fel. Tavaly indultak útnak először a férfiak, s idén – most vasárnap – is folytatták a szép szokást: ahogy felmenőik, ők is jókívánságokat regölvén járták körbe a falut.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az egyesület férfi tagjai­nak ez a szép év végi hagyomány annyira megtetszett, hogy szövegeket gyűjtöttek, énekeket tanultak. 2018. december 28-án sötétedés után hátukra vették a falut, áldást mondva azon házigazdákra, akik szeretettel látták őket – emlékezett vissza a tavaly indult kezdeményezésre az elnök. Hetven éve elfeledett, két ünnep közötti népi szokást elevenítettek fel ezzel. – Szerencsére élnek még a faluban olyan idős emberek, akik emlékeznek arra, ahogyan a felmenőik jókívánságokat regölvén járták körbe a falut.

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület férfi tagjai hetven éve elfeledett hagyományt élesztettek újjá, és indultak el most vasárnap is jól begyakorolt regölős előadásukkal
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szerencsére élnek ma a faluban olyan emberek, akik fontosnak tartják az őseik értékeit, és minden alkalmat megragadnak, hogy továbbadják a környezetüknek. Hetekig szöveget tanultak, próbákra jártak, koreográfiát gyakoroltak, míg minden tökéletes nem lett. Mindehhez milyen érdekük fűződött? Hiszen ez a legnagyobb kérdés manapság. A könnycsepptől csillogó szemek, amelyek a házaknál fogadják őket! Nem kell ennél nagyobb elismerés! – fogalmazott a hagyományőrző.

Idén december 29-én sem tettek másképp a sukorói férfiak. Meglátogatták helyi elöl­járóikat, mint Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármester asszonyt vagy Molnár Krisztiánt, a megyei közgyűlés elnökét. Tiszteletüket tették Paksi Gábornál, a Sukorói Bor­barátok Egyesületének alelnökénél, helyi képviselőnél is. Ezen túl természetesen a nagy tiszteletben álló sukorói öregek otthonai szerepeltek még a felköszöntésre várók között. Az idő kedvezett a vasárnap délutáni programnak – a jókívánságokat pedig mindenki szívesen fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában