állami támogatást is kapnak

2019.12.17. 12:44

Kiemelt minősítés az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak

Hétfőn késő este érkezett a hír: a fehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2020. január 1-től kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté válik, a professzionális működést pedig állami támogatás segíti.

Bokros Judit

A nyitószámként felcsendülő műben fontos szerepet kaptak az ütősök Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

A 2015 óta önálló intézményként, önkormányzati támogatással működő zenekar hosszú ideje dolgozik azon, hogy elnyerje a kiemelt minősítést.

Ehhez a főállású zenészek foglalkoztatása mellett szükség volt egy „otthonra”, valamint olyan költségvetésre, amelyből az egyre szélesebb kört érintő komolyzenei koncertek megvalósíthatóak – fogalmaz az önkormányzat közleménye.

A szimfonikusok 2018-ban már 258 millió forintos – ebből 244 millió forint önkormányzati támogatás – önálló költségvetéssel és 28 álláshellyel kezdték az évadot. A múlt év végére a büdzsé meghaladta a 330 millió forintot. A zenekar minden jogszabályi követelménynek megfelelt, az pedig, hogy kiemelt minősítést kapott, nagyságrendi állami támogatást is jelent majd. Az álláshelyek számát 2019-ben megemelte az önkormányzat: augusztus óta összesen mintegy 45-en van a zenekarnál.

Cser-Palkovics András polgármester az önkormányzat és a közönség nevében is köszönetet mondott az eredményért.

A zenekar igazgatója ifj. Major István, a vezető karmester pedig Dubóczky Gergely.

A szimfonikusokat a héten a pénteki karácsonyi hangversenyen, majd az újévet köszöntő koncerten hallhatjuk, láthatjuk legközelebb.

Vezető képünk egy korábbi koncerten készült. Fotó: FMH-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában