Vágyva a Fényt!

2019.12.16. 17:30

Kiállítás nyílt Ravasz László munkásságáról Fehérváron

„Így kellett nekem állanom az ellentmondások és válságok századában, világnézetek pergőtüzében egy ország érdeklődése és kritikája mellett majdnem ötven esztendeig.” (Ravasz László református püspök)

V. Varga József

László Tibor és Bibó Borbála a kiállítás megnyitóján

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Ravasz László püspök élete és munkássága című kiállítás a Markó S. Mária Emlékalapítvány jóvoltából érkezett Fehérvárra. A kiállítást Bibó Borbála, Bibó István lánya, Ravasz László unokája nyitotta meg vasárnap délelőtt az istentiszteletet követően a Nyitrai úti Közösségi Házban. A kiállítás történetét Szelekovszky Beáta, a Leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár igazgatója mutatta be. A vendégekkel Vakler Lajos szerkesztő-műsorvezető beszélgetett.

– Lássuk és láttassuk Ravasz László emberségét és szolgálatát! – mondotta egyebek között méltatásában László Tibor lelkipásztor.

– Ez a kiállítás emléket állít nagyapánknak, aki a 20. század református egyházának és a mi életünknek is kiemelkedő személyisége volt – hangsúlyozta Bibó Borbála. – Elsősorban azoknak kívánjuk őt bemutatni, akik talán még nem hallottak róla. Egy átfogó képet szeretnénk felmutatni hihetetlenül gazdag, 93 évnyi életéről, amely kép talán némileg elfogult, hiszen mi családtagként kicsit másképp láttuk őt. Természetesen igyekeztünk termékeny és tartalmas életének állomásait a korabeli társadalom viszonyai között tudományos igénnyel, hűen bemutatni.

László Tibor és Bibó Borbála a kiállítás megnyitóján
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás Ravasz László születésének 135. és a reformáció 500. évfordulójára készült el, s azóta járja a magyarok lakta vidéket határokon innen és határokon túl.

A gondos igénnyel összeállított tablókon szembesülhetünk Ravasz László életútjával, erdélyi, Duna melléki tevékenységével, magyarországi szerepvállalásával. Megismerhetjük a püspököt, a prédikátort, a rádiószónokot. Irodalmi vonatkozásait, írásait. Ezerkilencszázötvenhatot. A leányfalui éveket, a visszavonultságot, leányfalui emlékezetét. A családi tablót. És végezetül Borzsák Sándor pócsmegyer-leányfalui lelkész temetési beszédét Ravasz László sírja felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában