Fehérváron

2019.12.20. 11:30

Katonaportrék kiállítása nyílt meg a Városi Levéltárban

A Városi Levéltárban csütörtökön nyitották meg a Katonaportrék című kiállítást. A falakon húsz fotó, alattuk a bemutató írás az azokon látható személyekről.

Silye Sándor

Smohay Ferenc a Don-kanyarbeli harcok túlélője, őt is bemutatja a tárlat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület a nyár elején kezdte a munkát, hogy húsz, a Magyar Honvédségnél szolgált katona portréját mutassák be. A fotókat Dániel Mária Magdolna fotográfus készítette, a képek hűen tükrözik a főszereplők markáns, határozott, de nagyon is emberi vonásait.

A bemutatott katonák rang­időse Smohay Ferenc, a Don-kanyarbeli harcok túlélője. Kalandos, veszélyes élete során 1940. december 2. és 1945. május 10. között megjárta a poklot. Harcolt a Don-kanyarnál, Ligovtól 430 kilométert tettek meg állomáshelyükig, Gremjacsne faluba. Fogságba esett, de legalább élve megúszta a borzalmakat. Végül 748 napos fogság után hazaengedték: – Jól alszom, de hogy szoktam-e a Don-kanyarral, az ott történtekről álmodni? Csak egyetlenegyszer történt ilyen. De az rémálom volt… – mondta.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének vezetője, a Katonaportrék egyik megálmodója, Lévai Miklós már gyerekkorában katona akart lenni, tetszett neki a filmekben látott katonaélet. Az lett, tetszett neki a filmmel időnként ellentétes valóság is. Igyekezett céltudatosan élni, legnagyobb katonai élménye a kétszer egy éves boszniai békefenntartó szolgálata volt.

Smohay Ferenc a Don-kanyarbeli harcok túlélője, őt is bemutatja a tárlat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vass Éva sajnálatára hajdan megszűnt a közalkalmazotti főelőadói státusza a honvédségen belül. De maradni akart, ezért 1996-ban hivatásos katonává lett. A számok világa mellett kedvelte a katonai létet, szívesen adott szolgálatot, bírta a kiképzést, a lövészeteket. Boszniában, Okucaniban a békemisszióban dolgozott, szerencsére csak a szokásos lövészetgyakorlaton kellett elsütnie a fegyvert.

Salgó Béla és Salgó Béláné katonaházaspár, ami nem ritka, de különleges. A férj szerette a hazai szolgálatait, de a csúcs mégis az Alpok volt, Nápolyban, a NATO kötelékében dolgozhatott, ez jelentette a „magaslati levegőt”. A feleségnek adott volt a példa, édesapja, Amigó György alezredes mindennap „bemutatót” tartott neki a katonaélet szépségéből és nehézségeiből. Nyugállományba vonulásuk után Martonvásáron telepedtek le.

Katonaportrék. Néhány villanás erejéig megmutattuk néhányukat. Ajánljuk mindenki figyelmébe a kiállítást, amely ma 8 és 13 óra között a Városi Levéltárban, január 3–19. között naponta 14-től 17 óráig az Európa Klubban, a Fő utca 3.-ban tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában