Filmesek napja a tóparton

2019.11.25. 07:10

Tíz alkotást vetítettek a fehérváriaktól a 16. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválon

Filmszeretőkkel és -készítőkkel telt meg szombaton délután és este A Szabadművelődés Háza.

Bokros Judit

21091123 Székesfehérvár Független filmesek napja, Bauhaus kiállítás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 16. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválon újra megmutatkozhattak a városban élő, vagy ide kötődő alkotók. Esti blokkjukat Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei 19. címmel vetítették, körülbelül egy órában. Előtte a szervezők – a Méh­kas­aula Kulturális Közhasznú Egyesület tagjai – a 64. Országos Függetlenfilm Fesztivál műveiből adtak válogatást, valamint megnyílt a Bauhaus 100 című kiállítás. Utóbbin a Méhkasaula és a Fényszórók fényfestőinek ötletes üvegdiáit tették közszemlére. Ezek a 100 éves Bauhaus szellemiségében készültek, s még Weimarban, a művészeti irányzat bölcsőjében is láthatók voltak.

A Fehérvászon egyik szervezőjétől, Dudás Miklóstól megtudtuk: a fehérvári filmesek idén tizennégy alkotást adtak be. Ezek közül tízet vetítettek le az előzetes válogatás után. Az, hogy van egy szűrő, nem újdonság, mert a szervezőknek figyelniük kell arra, hogy technikailag megfelelő, időben ne túl hosszú filmek kerüljenek a nézők elé. Hiszen a cél mégiscsak az, hogy akik elmennek, azok élvezzék az amatőr filmesek munkáit.

A Bauhaus 100 című kiállításon kivetíthető üvegdiákat mutattak be
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal összességében színvonalas mozgóképek születtek, s mindenkitől bekerült egy-egy film. Vannak visszatérő alkotók – például: Arany Gold Zoltán, Czeller Péter, Gévai Bálint –, de feltűnnek újak is. A tartalmat tekintve megfigyelhető volt, hogy az országos filmszemlére leadott művek témái közül több reagált a közéleti eseményekre, jelenségekre, de a párkapcsolattal, a gyerekvállalással is sok foglalkozott. A fehérvári alkotókra ez nem volt jellemző. Utóbbiak részéről szerepelt dokumentumfilm, demoklip, animáció, egyéb kisfilm, amelyek érzékelhetően érdeklődő közönséget vonzottak.

Később beszélgetés is zajlott a látottakról, majd a napot táncest zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában