nagy népszerűségnek örvendett

2019.11.18. 07:45

Rajzolt filmek ünnepe: két nap gyermekkor

Lúdas Matyi, a Mézga család, Az erdő kapitánya, de még az újonnan megalkotott Ruben Brandt, a gyűjtő is „színházba” állt a múlt hétvégén. Filmszínházba!

Szanyi-Nagy Judit

Mókás animáció: a gyermekek maguk találhatták ki a történetet, ők rajzolták meg a hátteret és a karaktereket is. Méltón ünnepelték a Művészetek Házában a rajzfilmek ünnepét! Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

November 15. és 17. között országszerte a rajzfilmeket ünnepelték a művelődési házak, mozik, így a székesfehérvári Barátság mozi is.

A 2011-ben indult kezdeményezéshez a megyeszékhely intézménye idestova harmadik alkalommal csatlakozott.

Idén, kezdésképpen, a Vuk felújított változatát tekinthették meg a filmszínházba látogatók: a hatvan férőhelyből ötvenkettőt már az első napon megtöltöttek a lelkes rajzfilmrajongók! Az ingyenes vetítések a második (s egyben a fehérvári utolsó) napon, szombaton is folytatódtak: a hétvége első napján Bogyó és Babóca-maratont rendeztek a Barátságban, melyet az 1980-as Háry Jánossal tettek teljessé. A filmeket a tapasztalt mozis kollégák választották ki, s hogy a választás jó volt, mi sem bizonyította jobban, minthogy mindkét nap csaknem színültig megtelt a terem – értesültünk Krainhoffer Andrea moziszervezőtől.

Mókás animáció: a gyermekek maguk találhatták ki a történetet, ők rajzolták meg a hátteret és a karaktereket is. Méltón ünnepelték a Művészetek Házában a rajzfilmek ünnepét!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gyermekek, családok azonban nemcsak nézhették a rajzfilmeket, de a sajátjukat is megalkothatták a Művészetek Házában az Animono Műhely vezetője, Debreczeni Katalin segítségével. A foglalkozás tematikája idén a cirkusz volt.

Mi több, a szombat reggel érkezett családok a Barátság mozi történetét, kulisszatitkait, a vetítés menetét is megismerhették. Egy kis filmtörténet, egy kis összehasonlítás a multiplex mozikkal – minden volt itt. A bejárók előtt Balog Gábor mozigépész jóvoltából még a filmarchívum is megnyílt, ahol a történelmi időket idéző filmek mellett régi plakátokat és egy szintén „idejétmúlt” vágóasztalt is tátott szájjal csodálhattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában