A színjátszó-találkozóra az ország sarkaiból is érkeztek

2019.10.28. 07:35

Folyamatos telt ház előtt játszhattak az amatőrök Fehérváron

Nyolcadik alkalommal tartották meg a Paál István országos amatőr színjátszó-találkozót. A mögöttünk álló hétvégén, a Szabadművelődés Házában zajlott az esemény, melyre sokan voltak kíváncsiak.

Palocsai Jenő

Páholy Ifjúsági Színház

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A programsorozat két napon keresztül adott lehetőséget az amatőr színjátszó csoportok bemutatkozására és értékelésére. Utóbbira két, teljesen különböző, mégis szigorú ítészcsapat vállalkozott. Az egyik az ésszel dolgozó zsűri, a másik pedig a szívvel döntő közönség.

A nyitóelőadás szombaton a Péntek 3 Tejátrum Kalocsa című előadása volt, majd később olyan formációkat vártak a színpadra, mint a Prospero Színkör, a Szabad Színház, a Páholy Ifjúsági Színház, a PHWI-csoport vagy éppen a Bessenyei Színkör. Az élményekkel teli nap játékesttel zárult.

Másnap aztán Balogh Mihály: Ma nincs Hamlet című előadásával folytatódott az országos találkozó, de fellépett a Psszt! Társulat, a Vajda Színjátszó Kör és az IMSZ is.

 

A fesztivál szervezője a Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület volt.

Elnöke Bartyik Gábor lapunknak elmondta:

– Sikeres a program, nagy az érdeklődés, telt házzal mentünk végig. A két nap alatt 14 előadás ment le, melyet 10 fellépő csoportnak köszönhetett a közönség. Közülük három fehérvári alakulat van, de az ország több pontjáról, valamint Budapestről is érkeztek színjátszó körök.

A játék örömén túl az értékelés is szerepet játszott, ezért egy háromfős szakmai zsűri figyelte az előadásokat. Börcsök Enikő, Adorján Viktor és Matuz János a kétnapos rendezvény végén összesítette a pontokat, melyek alapján a következő eredmény született.

A legjobb a Szabad Színház Pánikja lett, őket a Vajda Színjátszókör Jankulája és a Péntek 3 Tejátrum Kalocsa című darabja követte.

A legtehetségesebb előadónak járó díjat Balogh Mihálynak ítélték oda, míg a legjobb rendezőnek Kiss Pétert (PHWI-csoport) választották. A zsűri különdíját a Felhőjárók Mozdulatszínház kapta. A frissen alapított Boldizsár Péter-díjat pedig a találkozó végén Szabó Miklós vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában