tavasszal jelenik meg

2019.10.11. 15:00

Áfonyás mesék Petrőczi Évától

Az áfonya, a nagyapa és a kisunoka a főszereplője Petrőczi Éva készülőben lévő gyerekkönyvének, amelyből mi már kaptunk ízelítőt.

Bokros Judit

A három gyümölcsfestő tündér illusztrációja Faltisz Alexandrától

Petrőczi Éva legfrissebb gyerekkönyvében a sétáló nagyapa először csak azt meséli el olthatatlan kíváncsisággal megáldott kisunokájának, miért pirosabb a vadmálna, mint a szamóca, innen kiindulva azonban már azt is felidézi, hogyan szedték az áfonyát gyermekkora helyszínén, az erdélyi Oravicabányán. Eközben szó esik a lilás gyümölcs jótékony hatásairól, a mese végén pedig még néhány saját recept is helyet kapott, hogy az olvasásélményt ízélmény is követhesse.

A három gyümölcsfestő tündér illusztrációja Faltisz Alexandrától

A József Attila-díjas Petrőczi Éva költő, író, műfordító saját pécsi, Pécs környéki gyermekkorának élményeivel szövi át a mesét, s a könyvet az is érdekessé teszi, hogy alkotótársa, az illusztrátor, az Év Gyermekkönyve-díjas, nemzetközi elismerésekkel ugyancsak megkoszorúzott Faltisz Alexandra szintén pécsi születésű. Az ő művei a játékos festmények az egykori „Évikéről”, akivel 2018-ban, egy Lázár Ervin-esten kötött barátságot. Az egykori főszereplő kislányon, a mai hatszoros nagymamán, a mese íróján kívül fontos szereplője a könyvnek a mesemondó Péter nagyapa, továbbá finom erdei gyümölcsök, gyönyörű mecseki és erdélyi tájak, egy különös vízesés, s még egy mackó is belekerült a történetbe… A kötet végén található, már említett áfonyás receptek között felváltva találjuk majd meg Éva és Alexandra finomságainak leírását, s láthatjuk az együtt sütögető művésztársak mókás portréit.

A könyv megjelenése jövő tavaszra várható, így a Nagyapa meséi felsorakozik Petrőczi Éva korábbi gyermekkötetei – a „Sünmama altatódala”, a „Katicamesék”, a „Hónapsoroló” – mellé, amelyeket már sok Fejér megyei gyerek ismerhet és szerethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában