Jubileumi örömzene

2019.10.07. 07:25

A zeneszerszámok és megszólaltatóik voltak a lajoskomáromi tornaterem sztárvendégei

Játék. Fúvós hangszereken.

Szanyi-Nagy Judit

Decmann Erzsébet is hangszert ragadott a koncerten Fotó: SzNJ

Huszonöt évvel ezelőtt egy német (plochingeni) zenekar ötölte ki, hogy a különleges egyházi szolgálatot – miszerint rézfúvós zenével kísérik az egyházi énekeket – Magyarországon is el kellene terjeszteni. Mivel az ötletgazdák kapcsolatban álltak egy hazai énekkarral, rajtuk keresztül eljutott az elképzelés az országba – illetve Lajoskomáromba. Az énekkarnak ugyanis Decmann Erzsébet, az 1994-ben megalakult Lajoskomáromi Evangélikus Gyülekezet Rézfúvószenekarának jelenlegi karnagya is tagja volt. Bár korábban szakmai vezetők, tanárok is segítették a munkát, a szervezési részt ma már leginkább Erzsébet végzi.

A zenekarban összesen húszan zenélnek, a próbákat szombatonként tartják – akkor készülnek fel a következő szolgálatra vagy egyházi, állami rendezvényre.

Decmann Erzsébet is hangszert ragadott a koncerten Fotó: SzNJ

A hétvégi jubileumi koncertre Plochingen mellett Mössingenből is érkeztek vendégek. Közös zenélés volt a mostani, közösen is választották ki a darabokat. A főpróbát pénteken tartották, hiszen a mindennapokban e-mailen történik a kapcsolattartás.

– Az egyházi rézfúvós zenére jellemző, hogy Bachtól kezdve a swingig, jazzig mindent játszunk. A célunk ugyanis az, hogy a hangszereken keresztül Istent dicsőítsük, s az evangéliumot – azt, hogy az Úristen szeret bennünket – továbbadjuk – fogalmazott a karnagy.

Az elmondottakat Pirtyák Zsolt polgármester is megerősítette: a közösség tagjai nemcsak egyházi események fellépői, de a település rendezvényeinek kitűnő zenészei is, akik hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt eredményesen szerepelnek. Éppen ezért Decmann Erzsébet a Lajoskomáromért kitüntető címet vehette át a szombati jubileumi rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában