Trianon a Vörösmarty Társaságnál is téma lesz,

2019.09.02. 18:00

Új évad, új tervek, régi rendezvények a Vörösmarty Társaságnál

Már készülnek a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai című októberi rendezvényre, de Bobory Zoltán elnök más terveket is vázolt.

Bokros Judit

A társaság egyik fontos társasági eseménye a decemberi Vörösmarty-vacsora Fotó: FMH-archív

A Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében új, kényelmesebb székeken foglalhat helyet a rendezvények közönsége – ez az egyik újdonság, amelyre Bobory Zoltán elnök felhívta a figyelmet évindító tájékoztatóján. A programokról szólva rögtön kiemelte a közelgő „Határon Túli Magyar Irodalom Napjait”, amelyre mindig október elején kerül sor, magyarországi és határon túli magyar írók, irodalmárok részvételével. Az előadásokkal, könyvbemutatókkal is változatossá tett találkozó egyik témája Trianon lesz, a város rendezvénysorozatához kapcsolódva. Szokás szerint megemlékeznek majd az aradi vértanúkról október 6-án, ugyanekkor azonban már Trianonra is emlékeztetnek. Az irodalmi napok egyik kiemelt rendezvénye lesz a Vörösmarty Színház kávézójában a Carmina Albae Regiae című kötet bemutatója, valamint Dóka Andrea színművész estje.

A társaság az Ady-emlékév apropóján is készül majd műsorral, decemberben megrendezik a nagy hagyományú Vörösmarty-vacsorát, újdonságként pedig filmesztétikai előadásokat szerveznek majd.

Az új kiadványok közül Bobory Zoltán fölhívta a figyelmet egy hamarosan megjelenő novelláskötetre, amelyben a társaság író tagjai publikálnak. Elmondta még, hogy folytatódnak a királykúti és az öreghegyi irodalmi estek is.

A társaság egyik fontos társasági eseménye a decemberi Vörösmarty-vacsora
Fotó: FMH-archív

A társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarát Körét vezető Lakner József azt mondta: még jobban erősítik a két szervezet közötti kapcsolatot. Egyik célkitűzésük, hogy az időszakosan szervezett kiállításokon szereplő képeken kívül is legyenek falakat díszítő művek a teremben. Szeretnének állandó jelleggel elhelyezni egy Vörösmarty- és egy Áron-Nagy Lajos-portrét.

A kör Bory Jenő szobrászművész születésének évfordulójára is kiemelt figyelmet fordít idén, s továbbra is folytatják vállalt céljuk, a művészeti ismeretek terjesztésének megvalósítását. Ehhez a szakma reprezentatív képviselőinek bevonását tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában