személyes hangvétel

2019.09.04. 07:07

Szögesdrótok mögött – Kiállítás nyílt Bicskén Hadifogoly magyarok a nagy háborúban címmel

Az első világégés képes dokumentumaiból, a személyes, emberi vonatkozásokat hangsúlyozva nyílt a Kultúrkúriában kedden kiállítás.

Zsohár Melinda

A megnyitón adta át Margittai Gábornak Nagy Jánosné nyugalmazott óvónő a nagyapja által írt hadifogoly naplót Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Margittai Gábor és Major Anita alkotópárosa hihetetlen elkötelezettséggel kutatja Európa sötét korszakának azt a fejezetét, amely annyi emberéletet és szenvedést követelt. Ekkor váltak iparszerűen abszurd helyekké a hadifogolytáborok, milliókat zártak szögesdrótok közé.

 

A kiállításon a tenyérbe zárható, kicsi fotográfiák felnagyítva megrázó részletekkel idézik meg a múltat: örökfiatal katonák tekintetét, a szenvedést, a kényszerű hősiességet. Hadifoglyok által készített tárgyak, térképek, korabeli festmények reprodukciói, s rövid szöveges magyarázatok igazítják el a 21. századi szembesülőt az évszázada átélt tragédiával és az emberi túlélés örök erejének bizonyítékaival.

A megnyitón adta át Margittai Gábornak Nagy Jánosné nyugalmazott óvónő a nagyapja által írt hadifogoly naplót
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában