Vonzó volt a társulat, a repertoár

2019.09.20. 20:00

Elisa és Marcell azonnal magáénak érezte a fehérvári közeget

Több új táncossal kezdte meg második évadát a Székesfehérvári Balett Színház. Ezúttal két magyar származású fiatallal beszélgettünk.

Bokros Judit

Elisa Insalata és Marcell Stiedl is inspirálódni, fejlődni jöttek a Székesfehérvári Balett Színház társulatához Fotó: Nagy Norbert

A fiatal társulathoz – amelynek igazgatója Egerházi Attila – most összesen tizenhárom táncos és hét gyakornok tartozik. A szerződtetett tagok között több a külföldi, de vannak magyar származásúak is. Elisa Insalata például magyar–olasz, Marcell Stiedl pedig Ausztráliából tért vissza hazánkba. A két ifjú művész arról mesélt, hogyan kerültek Fehérvárra, s miért vonzó számukra az itteni kortárs balett-társulathoz tartozni.

A nyelv sem gond magyar származásúként

Elisa Torinóban született, olasz édesapától és magyar édesanyától. Tizenöt éves koráig élt Olaszországban, ekkor utazott Németországba, hogy egy stuttgarti iskolában tanuljon klasszikus balettot. Ezután, 18 évesen Cannes-ba ment, ahol egy kétéves programban vett részt, majd útja ismét visszavezetett Németországba, ahol öt évet dolgozott Hof bajor városka színházában, táncosként. Itt főleg klasszikus balettekben szerepelt, s időközben úgy érezte: szeretne jobban elmerülni a kortárs táncban, amellyel már korábban is ismerkedett.

A Székesfehérvári Balett Színház felhívását a próbatáncra az interneten olvasta, s Egerházi Attila nevével is ekkor találkozott először. Miután tájékozódott, jelentkezett a felvételire, ahol részéről szinte azonnal eldőlt: szeretne maradni. Nagyon vonzó volt számára a repertoár, a próbatánc folyamán pedig az új koreográfiákba is betekintést nyerhetett. Tetszett neki az is, hogy olyan műfajban táncolhat, amire vágyott, és ez fejlődési lehetőséget biztosít. Már az első, Homokrajzok című bemutatón is szerepel, ezen az esten három koreográfia lesz. Elisa máris jól érzi magát Fehérváron, a magyar nyelvvel sincs gondja, mert az édesanyja megtanította neki.

Elisa Insalata és Marcell Stiedl is inspirálódni, fejlődni jöttek a Székesfehérvári
Balett Színház társulatához Fotó: Nagy Norbert

Marcell, Marci Békéscsabán született, s a családdal nyolc­éves korában költöztek Ausztráliába. Ott kezdett táncolni, viszonylag későn, 16 évesen. Akkor azonban mindent beleadott, több műfajt is kipróbált. Páros tánccal indított, aztán a kortárs tánccal ismerkedett, majd jött a klasszikus balett. Annyira belejött, hogy jelentkezett egy művészeti egyetemre Nyugat-Ausztráliában, s ott szerzett diplomát. Klasszikus balettot és kortárs technikát is tanult, sok elmélettel. Miután végzett, ott próbált elhelyezkedni, de a távoli országban sok a táncos, a lehetőség pedig kevés – mondta. Ezért Marcell úgy döntött, visszatér Európába. Magyarországon sok családtag maradt, ezért volt kihez megérkezni. Itt is több társulatnál körülnézett, míg megtalálta a fehérváriak felhívását, amely azonnal felkeltette a figyelmét.

Számára szintén pozitív élmény volt a felvételi, az a mozgásforma, amibe belekóstolhatott. Ő az előző évadból megőrzött Rómeó és Júlia című nagybalettban is kapott szerepet, de az új darabokat is tanulja, gyakorolja.

Pályakezdőként nagy előny számára, hogy itt tapasztalatot szerezhet, a fiatal társulat inspirálja, akárcsak az, hogy elismert vezetőktől tanulhat. Elisa és Marcell is ott lesz tehát a színpadon a következő időszak bemutatóiban – akárcsak a többi ifjú, tehetséges, régi és új társuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában