A koronázáson túl más epizódok is hangsúlyt kapnak

2019.08.17. 11:30

Szertartás és belső út – Szombaton láthatjuk először a hetedik Koronázási Szertartásjátékot

A nagyközönség szombaton láthatja először a hetedik Koronázási Szertartásjátékot, IV. Béla – Az élet magja címmel.

Bokros Judit, FMH

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen ma, vasárnap és hétfő este látható a hetedik Koronázási Szertartásjáték a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezésében. A nagy Árpád-házi királyainknak emléket álló sorozatban a nézők előtt most az egyik legjelentősebb uralkodó, IV. Béla szertartása elevenedik meg az élettörténet fontos mozzanataival. A látványos színpadképben kiváló színészek, táncosok, zenészek és kórus teszi emelkedetté az előadást. A felvétel az egyik próbán készült Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nagyszabású produkció próbái már jó ideje zajlanak a belváros közepén, a Nemzeti Emlékhelyen, így a kíváncsi érdeklődők valamelyest be is tekinthettek a folyamatba.

Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozatban – a tavalyi, II. Andrást a középpontba helyező elő-adás után – most az országot a tatárjárás után újjáépítő IV. Béla koronázási szertartását és élettörténetét követhetjük nyomon. Hangsúlyos lesz azonban itt is az uralkodó lánya, Szent Margit alakja, akit Varga Lili játszik.

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen szombaton, vasárnap és hétfő este látható a hetedik Koronázási Szertartásjáték a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezésében. A nagy Árpád-házi királyainknak emléket álló sorozatban a nézők előtt most az egyik legjelentősebb uralkodó, IV. Béla szertartása elevenedik meg az élettörténet fontos mozzanataival. A felvétel az egyik próbán készült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A királyt megformáló Lábodi Ádám elmondta: fizikálisan is nagy kihívás számára a darab. Igaz, viszonylag kevés jelenete van, mégis végig színpadon lesz.

– Itt valóban történnek az események IV. Béla körül: valaki hoz egy hírt, vagy leveleket kap. Elhangzik egy-két rendelkezése, de leginkább egy belső út kivetülése látható azon a 35 vagy 40 éven keresztül, amit a történet áthidal. Rengeteg a szövegkönyvben a „belső hangként” írt szöveg, melyek mind a saját gondolatai vagy visszaemlékezései. Ezek nagyon szépen szakítják meg, tagolják a koronázási szertartást és az ahhoz kapcsolódó szakrális eseményeket. Van olyan is, amikor a történelem folyamán kialakult egy-egy esemény kapcsán gondol vissza a saját koronázására.

A szertartásjátékban IV. Bélát Lábodi Ádám, Laszkarisz Máriát Kubik Anna alakítja
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

IV. Béla feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna alakítja, aki így vallott az általa megszemélyesített királynőről: – Egész biztosan áldozatos asszony volt, állhatatos, istenfélő, hisz tíz gyermeke közül szentek és boldoggá avatottak kerültek ki, ez nem lehetett a véletlen műve! Messziről, kislányként került magyar földre, a kis-ázsiai, nikaiai császárlány, II. András dinasztikus kapcsolatokon nyugvó politikai szempontjai nyomán. Ám Bélával olyannyira megszerették egymást, hogy ötven évig éltek hűséges házasságban együtt. Pedig mind magánéletükben, mind az ország életében zivataros idők jártak uralkodásuk ideje alatt. Kubik Anna a szabadtéri előadás kapcsán úgy fogalmazott: a legnagyobb félelmet ilyenkor a szétszórt figyelem jelenti, mert óhatatlanul sok zavaró tényező is kerülhet a színpad közelébe. Intim kapcsolat sem tud igazán létrejönni, legfeljebb a mai egyedi technikák alkalmazásával.

Az előadás rendezője és forgatókönyvírója Szikora János. A díszlettervező Szendrényi Éva, a jelmeztervező Kovács Yvette Alida. A zenét Szirtes Edina Mókus komponálta, a koreográfus Horváth Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában