Öt kiállítást nyitottak

2019.08.06. 14:00

Az országos pályázat fotói a főváros után Nagyvenyimre érkeztek

A település hétvégi ünnepén öt színvonalas kiállítást is nyitottak a közösségi házban, az új arculatú faluközpontban, köztük az Év magyar fotója – Év magyar fotósa tárlatot az újonnan átadott szociális szolgáltató tömb impozáns színháztermében.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke örömét és egyben elismerését fejezte ki, hogy a budapesti nyitótárlatot követően most a nagyvenyimi másodbemutatóra hozhatták el a válogatott, 100 (!) fotóból álló kollekciót.

A további négy tárlatot a polgármester nyitotta meg a falu főünnepén

Az alkotócsoportok szövetsége a 2018–2019-es év fordulóján hagyományteremtő céllal indította el az első Év magyar fotója – Év magyar fotósa pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A pályázatra minden magyar vagy magát magyarnak valló hivatásos és amatőr fotós nevezhetett tíz – kötetlen színes; kötetlen monokróm; portré és zsáner; akt; szociofotó; sajtófotó; sport; természet; táj- és városkép; magyarság – kategóriában.

A szövetség pályázati oldalára 149 fotós összesen 2929 képet töltött föl. A szakmai zsűri első körben 51 alkotó 100, kiállításra kerülő munkáját, majd az egyes kategóriák győzteseit, dobogós helyezettjeit, különdíjasait választotta ki.

A Nagyvenyim és Térsége Fejlesztéséért Egyesület különdíját Toldi Zoltán nyerte Légy hív című fotójával (magyarság kategória).

Az Év magyar fotója címet Csaba Tamás Mesterséges intelligencia című képe nyerte el, az Év magyar fotósa trófeát pedig Kerekes István 8, kiállításra beválasztott alkotásával érdemelte ki.

Száz fényképfelvétel látható a tárlaton Fotó: V. Varga József

A pályázat első kiállítását és díjátadóját a fővárosban, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézetében tartották, az augusztusi másodbemutató most vidékre, Nagyvenyimre vándorolt, a következő bemutatóval pedig szeptemberben az erdélyi, Hargita megyei Gyergyóremetén tájolnak majd. A kiállítást és a kiállítókat Horváth Imre méltatta, világzenei dallamokkal közreműködött az énekes Rinyu Nóra és a gitáros Gulácsi Zoltán szerzőpáros.

A további négy kiállítást Vargáné Kaiser Katalin polgármester nyitotta meg szombaton a falu főünnepén.

A magyar Nagyvenyim és a bajor Altomünster 25 éves partnertelepülési kapcsolatának emléket állító kiállítás a könyvtár földszintjén látható; a közösségi épület létrejöttét adományaikkal támogató művészek munkáiból összeállított tárlat (a közösségi összefogás erejének méltó demonstrátoraként) a szociális szolgáltató tömb emeletén; a helyi foltvarró kör munkái pedig a könyvtár emeletén.

Az elmúlt évek községi fejlődését felvillantó fotódokumentáció a könyvtár pengefalain mutatja be szemléletesen a gyarapodás néhány állomását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában