Az önbizalom, az odafigyelés átformálta a fiatalokat

2019.07.27. 07:10

Néptánctábor Erdélyben

Hazatért Magyarlapádról a perkátai „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Kankalin Néptánccsoportja.

Sági Zoltán

A Kankalin Néptánccsoport és kísérői Fotó: VELED

Horvát Dóra, a „VELED az ifjúságért” egyesület elnöke beszámolójából megtudhattuk: a 23 főből álló csapat egy hetet töltött el a XII. Magyarlapádi Népzene-Néptánc Táborban. Az esemény során a perkátaiak kezdő és haladó csoportban sajátíthattak el a magyarlapádi, valamint a magyarszentbenedeki táncokat, de tanultak lapádi népdalokat is neves oktatóktól.

Preizler Nikolett, a csoport egyik vezetője kiemelte, számára a legmeghatározóbb tábori élmény az volt, hogy amikor a perkátai gyerekek meghallották a táncházban a magyarlapádi dallamokat, gondolkodás nélkül beálltak táncolni. Bár a fiatalok az első nap még félénken vettek részt a tánctanításon, de aztán önfeledten mulattak együtt a többi gyerekkel. Mint a csoport vezetője fogalmazott: öröm volt nézni a folyamatot, ahogyan a fiatalok a tudást magukba szívták, ahogy az önbizalom, az odafigyelés és a kitartás pár nap alatt átformálta őket.

A Kankalin Néptánccsoport és kísérői
Fotó: VELED

Horváth Dórától megtudtuk továbbá: az izgalmas hét során nem csupán a táncokkal ismerkedhetett a csoport: lehetőségük nyílt jobban megismerni a települést is, mivel a házigazdák minden este táncházzal készültek. A hét végén pedig a táborlakók a falut körülvevő dombok közül megmásztak egyet, hogy annak tetején bográcsozással egybekötött mulatságot tartsanak a lapádiakkal. A tábori napok során két versenyen is megmérkőzhettek a fiatalok. A „Hopp, karéba, legények” pontozó vetélkedőn a magyarlapádi pontozót kellett eljárniuk a nevezőknek, az „A lapádi hegytetőn” elnevezésű népdaléneklési versenyen pedig a hangjukat kellett kiereszteniük. A perkátai csoportot mind a két megmérettetésen képviselték gyerekek: Kádár Gergely a „Hopp, karéba, legények” pontozó vetélkedőn különdíjat nyert el, míg a népdaléneklési verseny 1. korosztályában Wéber Viktória a másodiknak járó díjat hozhatta haza. A 2. korosztályból László Emma szintén ezüstöt, Rácz Noémi pedig különdíjat kapott.

A tábor július 20-án, szombaton nagyszabású gálaesttel zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában