Közösségteremtő citera

2019.07.02. 07:02

15 éve volt a Sárvíz-völgyi citerások első találkozója

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Sárvíz-völgyi Citerás és Népzenei Találkozót június 29-én a Délibáb Népdalkör és a Soponyáért Alapítvány. Idén lenne 100 éves Hamar János híres dunántúli citerás.

FMH

Szecsődi Rita két soponyai tanítványával, Bencze Péterrel és Kovács Ábellel Fotó: szervezők

Az Abáról, Sárkeresztúrról, Kálozról, Kislángról és Velencéről érkező citeraegyütteseket és népzenei csoportokat, valamint az abai Sárvíz Művészeti Iskola és a helyi Zichy János Általános Iskola tanulóit Béndek József polgármester és Greskó Gáborné, az „Életet az Éveknek” Nyugdíjas Szövetség Fejér megyei elnöke köszöntötte.

Szecsődi Rita, a Délibáb Népdalkör vezetője bemutatta a résztvevő csoportokat, és külön üdvözölte a Sárréti Citeraegyüttes létrehozójának, Hamar Jánosnak a hozzátartozóit, és a citerazenekar jelen lévő egykori szólóénekesét, Erdélyi Jánost.

Az idei találkozó kétszeresen is figyelemre méltó: 15 éve, 2004 tavaszán tartották meg a Sárvíz-völgyi citerások első találkozóját, és idén lenne 100 éves Hamar János, Dunántúl híres citerása. A Soponyáért Alapítvány Káliz Sajtos József szerkesztésében e jeles alkalomra kiadványt jelentetett meg „Dunántúl híres citerása – In memoriam Hamar János” címmel.

Szecsődi Rita két soponyai tanítványával, Bencze Péterrel és Kovács Ábellel
Fotó: szervezők

– Az emlékek mozaikjaival szeretnék közelebb vinni az olvasóhoz a falva népéért fáradozó, a sorsosainak életét jobbá tenni vágyó, közösségteremtő citerás Hamar Jánost. Az ő élete is példa arra, hogy az elénk tornyosuló akadályok közepette sem szabad föladni álmainkat, szívünk vágyát – fogalmazott Káliz Sajtos József. A jelenlévők felvételről megnézhették az 1973-as Arany Páva országos döntőjén 2. helyezést elért Sárréti Citerazenekar virtuóz előadását. Utána Erdélyi János elénekelt néhányat kedves népdalaiból. Majd a meghívott csoportok bemutatkozása, előadása következett. A szebbnél szebb népdalcsokrokat nagy tapssal köszönte meg a zsúfolásig megtelt művelődési ház nagytermének közönsége.

Végezetül a találkozó résztvevői közösen elénekelték a „Ha felkötöm piros delin kendőmet…” kezdetű, Hamar Jánostól 1970-ben Pesovár Ferenc által gyűjtött népdalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában