kultúrmorzsa

2019.06.03. 07:15

Szezonnyitó tárlat nyílt az iszkaszentgyörgyi kastélyban

Nagy Gábor, Munkácsy díjas festőművész képeiből nyílt tárlat az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély földszinti helyiségeiben szombaton. Az esemény a kastélyprogramok nyári szezonnyitója is volt egyben.

Borsányi Bea

A művésznek Ari Kupsus gratulál a születésnapi tárlat megnyitásához

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás az idén 70 éves Nagy Gábor születésnapi visszatekintése is, így az a 26 kép, amely a kastély szobáinak falára került, válogatás régebbi és újabb művekből, az elmúlt több mint három évtized alkotásaiból. Egyfajta áttekintés, ami megmutatja, mi foglalkoztatja igazán az alkotót a képzőművészet, a festészet és a rajz terén.

 

Az utóbbi néhány évről Nagy Gábor így vallott: „Az egyetem elvégzése után az ember azt gondolja, megváltja a világot. Nekem ez majdnem sikerült”, nevetett, majd így folytatta: „Hiszem, hogy az embernek vannak bizonyos alapélményei – nekem például az egyik a csongrádi, tiszamelléki vidékkel való találkozás – amik az életben fontossá válnak. Az utóbbi években ezt a munkásságomat meghatározó és alapélményeimből táplálkozó motívumanyagot élem újra oly módon, hogy az elmúlt 40 év tapasztalata, értelmi, érzelmi hozadéka, új formát követő módosulása a mában megjelenjen.”

A művésznek Ari Kupsus gratulál a születésnapi tárlat megnyitásához
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy Gábor nem első alkalommal állít ki Iszkaszentgyörgyön, hiszen 2012-ben egyszer már bemutatkozott a közönségnek. Nem mellesleg az akkori tárlat volt az első, amelyet Ari Kupsus a kastélyban rendezett, és amelyen szintén festő feleségével, Nádas Alexandrával közösen állították ki alkotásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában