Gondolatmegosztás könyvek kapcsán

2019.06.30. 07:10

Ha csütörtök, akkor olvasókör a Vörösmarty könyvtárban

A Vörösmarty Mihály Könyvtár néhány hónapja indította el olvasókörét, amelynek legutóbbi témája az Édes Anna volt.

Bokros Judit

Fersch Renáta (jobbra) és Simonicsné Tóth Krisztina (középen) az olvasókör vezetői Fotó: Fehér Gábor

Az olvasókör létrehozásához a könyvtár egyik korábbi eseménye, a Szabados Ágnes híradóssal való beszélgetés adta az inspirációt. Az ifjú hölgy által elindított „Nincs időm olvasni”-kihívás sokakat mozgatott meg Fehérváron is. Többen azonban úgy gondolták, létre lehet hozni ennek az online kezdeményezésnek a helyi változatát, élőben. Ezzel meg is alakult a könyvtári olvasókör, amelynek vezetői Fersch Renáta és Simonicsné Tóth Krisztina. Velük beszélgettünk csütörtökön a központi könyvtár árkádsorán, a kihelyezett ülőalkalmatosságok és könyvespolcok mellett.

Renáta elmesélte: februárban kezdtek, s havonta egyszer, csütörtökönként jöttek össze, hogy beszélgessenek az aktuális témáról és a hozzá kapcsolódó könyvről.

Fersch Renáta (jobbra) és Simonicsné Tóth Krisztina (középen) az olvasókör vezetői Fotó: Fehér Gábor

Legutóbb a kötelező olvasmányokról értekeztek, és Kosztolányi Dezső Édes Annája jelentette a kihívást, a kiindulópontot. Korábban azonban szó volt a házasságról, a krimiről, a versekről, és akkor e témákhoz, műfajokhoz kötődő egy-egy könyvet ajánlottak olvasásra.

A körhöz egyébként az is csatlakozhat, aki nem olvassa el az adott könyvet. A beszélgetés ugyanis nem csupán arról szól, hanem akár más kötetek is szóba kerülhetnek, illetve a résztvevők megoszthatják gondolataikat a szövegekről. Így lehet, hogy valaki pont egy ilyen alkalom során kap kedvet egy-egy könyv elolvasásához.

A kezdeti tizenvalahány fő idővel hat-nyolc stabil résztvevővé változott. A részvételt nem kell előre jelezni. Most, a nyárra tekintettel már megcsappant a létszám, de amúgy is szünet lenne. Az olvasókör szeptembertől újra várja az érdeklődőket. Az időpont módosulhat, hogy még többen tudjanak csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában