És mégis olvasunk!

2019.05.31. 07:35

Elkezdődött a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok programsorozat

Tudták önök, hogy az olvasás, a könyvek akár karcsúsíthatnak is? Lackfi János erre is rávilágított könyvnapi megnyitójában.

Bokros Judit

Bobory Zoltán (k) kapta a Vajda János-díjat, az elismerést Iszkádi Erika és Földi Zoltán adta át

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Városháza előtt táblácska csalogatta a járókelőket: térjenek be, hiszen Lackfi János József Attila-díjas költő részvételével nyílik meg a könyvnapi programsorozat, s még Kaláka-koncert is várható. Aki betért, jól tette, aki nem, az lemaradt egy nagyon jó hangulatú, értékekben gazdag rendezvényről, ám a következő napokban még csatlakozhat a jobbnál jobb események valamelyikéhez.

A díszteremben Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte a kisgyermekekkel is érkező közönséget. Utalt arra: az olvasás mint tevékenység az információs korban sokszor megkérdőjeleződik, pedig előnyei bizonyítottak. Ezért is fontos, hogy a közösség, az olvasó emberek visszaigazolják: vannak még, akik a XXI. században is könyvet vesznek a kezükbe. Erre is jó a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok.

Ezután valóban Lackfi János költő, író, műfordító lépett a mikrofon mögé, aki picit több mint félórás előadásában ismét bizonyította, hogy a rímek és az egyedi gondolatok nagymestereként zseniálisan bánik a szöveggel. Mindezek mellett kiváló előadó, így sokszor nevettette meg a nézőket az egyébként is többnyire humoros verseivel, meséivel. Először az olvasással kapcsolatos álhíreket hallhattunk, egyebek mellett betűbankról, elsüllyedt könyvtárról, de tanácsadó jellegű szöveg is volt, amelyben a könyvekkel való tornázásra biztatott, elősegítve a karcsúsodást. Kicsit komolyabb vizekre evezve rátért az úgynevezett istenes verseire, majd felolvasott az Emberszabás címmel megjelent kötetéből, s átiratok is elhangzottak a Cirmos cica haj, hová lett a vaj… kezdetű mondókára. Előadását azzal zárta, hogy arra jött rá: nem érdemes keseregni, mert a saját versei kapcsán is látja, hogy az emberek mégiscsak olvasnak.

Bobory Zoltán (k) kapta a Vajda János-díjat, az elismerést Iszkádi Erika és Földi Zoltán adta át
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón adta át Földi Zoltán és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Iszkádi Erika a Vajda János-díjat, amelyet megyei költők nyerhetnek el a költészet napja alkalmából, közönségszavazás útján. Az elismerés a Vörösmarty Társaság elnökéhez, Bobory Zoltán költőhöz került.

Az est a Kaláka együttes koncertjével zárult: Kányádi-­versek hangzottak el, csodás előadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában