Évforduló, minigaléria, szelfipont és közösségi nap

2019.05.12. 15:15

Az ezertíz éves falu! – Kiállítás nyílt Úrhidán

A település első okleveles említésének 1010. évfordulóját péntek kora este több helyszínen köszöntötték. Bemutatták az Úrhida 1010 című kötetet, megnyitották a minigaléria kiállítását, és felavatták a falu szelfipontját.

V. Varga József

A minigaléria első kiállítására Polyák István történelmi témájú festményeiből hozott válogatást Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A település Géza fejedelem idejében földvárral rendelkezett, és a Balaton irányába elhúzódó várrendszer központjaként a Fehérvárt Veszprémmel összekötő fejedelmi út védelmét szolgálta – elevenítette fel a históriát Bognár József polgármester.

Nevének első írásos említésére abban az 1009-ben íródott, majd 1257-ben átírt oklevélben bukkanunk, melyben Szent István királyunk az Úrhida várában fekvő Fülét a veszprémi püspökségnek adományozta. A török időkig több oklevélben is olvashatunk Úrhidáról, de Székesfehérvár elestével egyidejűleg a település is elnéptelenedett.

A 18. században a terület akkori birtokosa, Farády Vörös Zsigmond különféle kedvezményekkel ösztönözte a fehérvári polgárokat, hogy telepítsenek szőlőt a területen.

A minigaléria első kiállítására Polyák István történelmi témájú festményeiből hozott válogatást
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kezdetben csak dolgozni jártak a birtokaikra, majd a század végétől letelepedtek, és lassan újra benépesült a hely. A lakosság a mezőgazdaságból élt, és a 20. század elejétől már Fehérvár éléskamrájaként említették a falut.

A civil házban bemutatták a polgármester bábáskodása mellett készült Úrhida 1010 című könyvet, s Polyák István festő, grafikus történelmi témájú kiállításával megnyitották az Úrhidai Minigalériát.

Polyák István, a szomszédos Szabadbattyán polgármestere és képviselőtársai ajándékot is hoztak az évfordulóra: Szakál Antal képzőművész Géza fejedelmet ábrázoló domborművét az elöljáró adta át Liedermajer Helénának, a Géza Fejedelem Általános Iskola igazgatójának.

– Az elmúlt években több településen készült szelfipont, általában a helység nevének betűiből, amelyek turisztikai látványosságokká váltak, és egyben a helyi lakosság a hovatartozását is megmutathatta, megmutathatja vele országnak-világnak – mondta Bognár József már az egészségház melletti parkban. – Reményeink szerint a mi szelfipontunknak is hasonló ereje lesz.

Az ünnepség baráti beszélgetéssel, vendéglátással zárult az Úrhidai Gazdatáborban, Mikula Lajos terciáján, szombaton pedig családi nappal, falusi olimpiával, baráti lovas találkozóval és az első alkalommal életre hívott country & linedance fesztivállal folytatódik a szabadidőparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában