a balettmester, Jeanne Solan dolgozott velük

2019.04.16. 07:08

Különleges vendége volt a múlt héten a Székesfehérvári Balett Színháznak

A hivatalosan is lassan egyéves társulat a Táncházban tartja napi próbáit. Itt ültünk le beszélgetni igazgatójukkal, vezető koreográfusukkal, Egerházi Attilával és az amerikai származású Jeanne Solannal.

Bokros Judit

Jeanne Solan igen pozitívan nyilatkozott az Egerházi Attila által vezetett társulat munkájáról

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint mesélték: először Hollandiában találkoztak – a több mint harmincévnyi aktív táncos pályafutást maga mögött tudó Jeanne utoljára itt táncolt egy idősebb művészeket összefogó társulatban, a Nederlands Dans Theater III-ban –, ám a komolyabb együttműködés Egerházi előző, csehországi társulatánál kezdődött közöttük.

Jeanne pályája során számos külföldi országban és társulatnál dolgozott, hosszú ideje ismert és elismert balettmestere a nemzetközi táncéletnek. Jelenleg szabadúszó balettmesterként tevékenykedik és tesz eleget meghívásoknak, így érkezett Fehérvárra is.

(Magyarországon egyébként korábban kétszer az Operában lépett föl táncosként, a Jiri Kylián által vezetett holland táncszínházzal.)

Jeanne konzervatóriumokban is tanít, mert nagyon fontos számára a fiatal táncosok támogatása, az, hogy segíthesse egy-egy pálya elindulását – tudtuk meg tőle. Jelenleg vendégtanár egy holland intézetben, amely a világ egyik legjelentősebb kortárs műhelyének számít.

Jeanne Solan igen pozitívan nyilatkozott az Egerházi Attila által vezetett társulat munkájáról
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A professzionális táncosokkal való munkát is szereti azonban, de az egészen más. Ők már tudják, kik ők, hogy működik ez a hivatás, a fiataloknak azonban még utat kell mutatni.

Fehérváron egy hetet töltött, s minden nap részt vett a Székesfehérvári Balett Színház társulatának próbáin. Nagyon izgalmas tapasztalat volt ez számára, hiszen mindig jó belelátni abba, hogyan formálódik egy új műhely. Meglátása szerint a táncosok igen koncentráltan és keményen dolgoznak, hogy mindig előrébb jussanak. A „Rómeó és Júlia” próbafolyamatába volt alkalma bekapcsolódni balettmesterként. Azon túl, hogy gyakorlatokat tartott, a saját személyiségéből, tapasztalataiból is sokat adott át a táncosoknak. Egerházi Attila ezért is hívta meg Jeanne-t, aki nagyon jól és speciálisan ötvözi a klasszikus balett és a kortárs tánc elemeit. Abban segítette a táncosokat, hogyan tudják újraépíteni magukat nap mint nap, hogyan tudják megtalálni az egyensúlyt a fizikai munka és a mentális ráhangoltság között.

Jeanne szerint fantasztikus erőforrások csoportosulnak a társulatnál, amely mögé remélhetőleg hamarosan megfelelő infrastruktúra kerülhet. Ez még nagyobb biztonságot adhat a csoport működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában