Tavaszköszöntő Tácon

2019.04.23. 13:48

Gorsium újra tárt karokkal vár a Floralián

A tavasz megjelenésének csalhatatlan jele a Floralia megrendezése a táci Gorsium Régészeti Parkban. A tavaszköszöntő idén is két napon át tart.

Bokros Judit

A hétvégén ismét megelevenedik a rómaiak élete Tác-Gorsiumban

Fotó: Archív

Az április 27-28-ai hétvégét most is érdemes lesz Gorsiumban tölteni, hiszen a gyerekek és a felnőttek számos program révén nyerhetnek betekintést az ókor világába.

Kedden sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről, egyben bejelentették, hogy április 1-től Kovács Loránd Olivér a régészeti park vezetője.

Brájer Éva alpolgármester fölelevenítette: amikor a város néhány éve átvette a Szent István Király Múzeum fenntartását, a táci önkormányzattal megállapodtak arról, hogy Gorsium továbbra is a múzeumhoz tartozik, így szintén a fehérvári önkormányzat az üzemeltetője. Örülnek, hogy Nádorfi Gabriella régész halála után Gorsiumnak újra van szakmai vezetője, akire számos fontos feladat – közöttük a fiatal generáció megszólítása – vár.

A múzeum megbízott igazgatója, Pokrovenszki Krisztián is hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy Gorsium élére sikerült megfelelő vezetőt állítaniuk. A Floralia kapcsán megjegyezte: több ezer látogatót vonzó rendezvényről van szó, amelyre az autó mellett ismét el lehet jutni külön busszal is.

Kovács Lorán Olivér szót ejtett a hosszabb távú tervekről, a Floralia programjai közül pedig kiemelte újdonságként a tárgyvallatót, aztán a mindig nagy érdeklődésre számot tartó császári bevonulást (ez mindkét napon 11 órakor kezdődik), valamint a sok hagyományőrző csoport részvételét, akiknek köszönhetően érezhető majd, milyen lehetett, amikor egy teljes római egység felvonult.

Kovács Loránd Olivér a Gorsium Régészeti Park új szakmai vezetője
Fotó: Molnár Artúr / ÖKK

A Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa, Matuz János elmondta: az ókori görögök után idén egy római szerző, Plautus egyik komédiája, a Szamárvásár elevenedik meg a színháztérben. Rendezőként új csapattal dolgozik, az előadásban a hivatásos, tapasztalt színészek mellett három középiskolás ifjú is szerepet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában