Térbeli rajzok

2019.04.21. 07:15

Dobozgrafikák, művészkönyvek, átírás egy másik dimenzióba László Bandy tárlatán

Hopp! Nem csúfondáros posztmodern kiállítási tárgy a cérnakesztyű. S nem balga kiállításrendezők felejtették ott, a művészkönyvekkel teli posztamensen. László Bandy egyedi könyveibe lapozhatunk velük bele.

Majer Tamás

Elképzelem, megrajzolom, snitzerrel kivágom, közben szól a zene, mondta László Bandy saját térbeli rajzairól

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szabadművelődés Házában csütörtökön megnyílt, Szövegek, képek, könyvek című tárlat május 19-ig tekinthető meg.

László Bandy képzőművész 1941-ben született. Persze rajzzal kezdett gyerekkorában, majd a különböző szakkörökön és táborokban töltött tanuló órák olyannyira hatottak rá, hogy felnőttként maga is kötelességének érezte a tanítást, amit az önmegvalósítás legszebb, leghasznosabb módjának tekint.

A hatvanas években jelentek meg első rajzai, főként karikatúrák. A következő évtizedben találta ki az ún. dobozgrafikát, amelyek voltaképpen síkjukból kilépő papírvonalak: papírszobrok. A kiállításon látható rajzok és grafikák zöme szövegekkel mintázott. Tipográfiai kísérletezések és verssornyi közlések egyaránt jellemzik őket. Hasonló formáktól hemzsegnek az alkotó művészkönyvei is. A képpé emelt szöveg és a síkból kilépő papír érdekes tárgyakat kreál. Bánjunk velük kesztyűs kézzel!

– Fehérváron hagyománya és értő közege van a művészkönyveknek, a könyv­objekteknek, a szobrászati, grafikai és tipográfiai elemek ötvözésének – hízelgett megnyitóbeszédében Szula Zsuzsanna képzőművész. – Ha már könyvek! A kortárs tipográfiában többnyire a betűt ruházzák fel vizuális tulajdonságokkal, a fotókat kísérő rátett szövegek asszociációs játékokat indítanak el. Itt viszont más a szerepük: az idézett sorokhoz itt sosem illusztrációk párosulnak, hanem egyazon téma megsokszorozása jön létre, átírása egy másik dimenzióba – folytatta.

Elképzelem, megrajzolom, snitzerrel kivágom, közben szól a zene, mondta László Bandy saját térbeli rajzairól
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A közönségtől kapott kérdést az alkotó: milyen technikával dolgozik?

– Elképzelem, megrajzolom, snitzerrel kivágom, közben szól a zene – válaszolta László Bandy.

Az érdemes, unikális kiállítás a művész elmúlt két évtizedben készült munkáinak válogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában