Zenés áhítat, egy tartalmas élet és pályafutás ünnepén

2019.03.04. 08:00

Tóka Szabolcs orgonaművész: hatvan esztendő, hatvan percben

A református templomban szombaton délben ünnepi hangversenyt rendeztek, amelynek Tóka Szabolcs orgonaművész születésnapja adott apropót.

Tihanyi Tamás

Több mint harminc éve zenél Tóka Szabolcs, akinek a születésnapjára még Hajdúszoboszlóról, Pécsről is érkeztek barátok a sukorói templomba

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon szépen köszönöm az érdeklődést, a törődést és a figyelmet – mondta az ünnepelt a Fejér Megyei Hírlapnak még az ünnepi hangversenyt megelőzően. – Hálát adva és örömmel élem meg ezt az időszakot, mert úgy érzem, nagyon tartalmas életutat hagytam már eddig is magam mögött. Még van pár évem a nyugdíjig, és azt tervezem, azután is szeretnék az alkotómunkában tevékenyen részt venni. Bő három évtizedes pályafutásom során nagyon sok minden ért itthon és külföldön. Ezek között nem maradtak el a szakmai sikerek és elismerések sem, mert tehettem a dolgomat az előadóművészet, a pedagógia és a kultúra ápolásának területén. Örülök annak, hogy sok helyen ott lehettem, ahol hidak épültek népek, családok, városok és intézmények között.

A sok öröm mellett akadtak próbatételek is

Tóka Szabolcs orgonaművész ünnepi hangversenyén közreműködött Pitti Katalin érdemes művész, Liszt-díjas operaénekes, Kiss Rózsa énekművész, a Magyar Rádió Énekkarának szólistája, ifjabb Major István gordonkaművész, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Dávid Andor brácsaművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja. Az egyesített énekkar a Fejér Megyei Szent György Kórház kórusának és a Székesfehérvári Ökumenikus Kórusnak a tagjaiból állt össze az eseményre, amelyre érkeztek barátok Budapestről, Vácról, Pécelről, Hajdúszoboszlóról, Szegedről, Pécsről és Veszprémből is. Oláh Gábor és Dóczi István karnagyok vezényeltek.

– A tartalmas pályafutáshoz nagyon sok segítséget kaptam – folytatta Tóka Szabolcs. – Elsősorban felülről, a Jóistentől és az ő eszközeitől, a nagyon sok baráttól, ezért csak a hálára gondolva tudhattam erre a születésnapi koncertre készülni. És hát remélem, mert szoktak ilyet mondani, hogy ha a hatvanadik születésnapi hangversenyt hatvan percesre terveztük, akkor a százhúsz éveset százhúsz percesre tervezhetjük majd.

Több mint harminc éve zenél Tóka Szabolcs, akinek a születésnapjára még Hajdúszoboszlóról, Pécsről is érkeztek barátok a sukorói templomba
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy öröm számomra, hogy olyan sokan érdeklődtek és eljöttek. A művész elismerte, a sok öröm mellett akadtak próbatételek „egészségben és a családi életben is”, de arra tud építkezni, ami szép és tartalmas volt a múltban. – Nagyon sokfelé tudok kötődni, itthon Székesfehérváron, a megyében és az országban, valamint a határon túli magyarok között is. Sok országot bejárhattam kulturális résztvevőként, szervezőként, közreműködőként. Nagyon hálás vagyok mindazért, hogy ez számomra megadatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában