a Somorjai-bérletsorozatról

2019.03.13. 07:10

Színre lép Fehérváron az Ars Oratoria is

Az Ars Oratoria kamarakórus létrejöttéről, szerepéről, valamint az aktuális Somorjai-bérletsorozatról is szó esett egy keddi sajtótájékoztatón.

Bokros Judit

Dubóczky Gergely (jobb szélen) szerint nagyon színes a négy koncertből álló Somorjai-bérlet kínálata

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Regia szimfonikus zenekar részéről ifj. Major István igazgató és Dubóczky Gergely vezető karmester, az önkormányzat részéről pedig Brájer Éva alpolgármester beszélt az újdonságokról a Hiemer-házban. Az idén negyedszer, de már Somorjai Ferenc kamarazenekari és kórus-hangversenysorozat néven indított koncertsorozat kapcsán hangsúlyozták: a fehérvári kulturális életben jelentős változás, hogy ettől az évtől hivatásos énekművészekből álló kórus is színesíti a palettát.

Brájer Éva kifejtette: nagyon fontosak a nem hivatásos, amatőr kórusok is, amelyek alkalmanként csatlakoznak a szimfonikus zenekarhoz. Elérkezett azonban az idő arra, hogy professzionális kar alakuljon. Egyelőre lépésről lépésre haladnak, a bemutatkozó koncertre március 29-én, pénteken kerül sor. A tíz éve elhunyt Somorjai Ferencre úgy emlékezett mint nagyszerű karnagyra és énektanárra, aki nagy szervező is volt.

A kórust a kiváló hazai szaktekintély, a Magyar Rádió énekkarának vezető karnagya, a Liszt-díjas Pad Zoltán, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium énektanára, a Zenei Nevelésért díjas Radics Éva irányítja.

Dubóczky Gergely (jobb szélen) szerint nagyon színes az öt koncertből álló Somorjai-bérlet kínálata
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

 

Pad Zoltán videótelefonon jelentkezett be, s elmondta: az Ars Oratoria megalakulása organikus fejlődés eredménye. A jelenleg húsztagú kar méretéből adódóan több igényt elégíthet ki az a capella fellépésektől kezdve a liturgikus koncertekig, és a zenekar partnereként is szerepel. Első fellépésükön Buxtehude-Membra Jesu nostri című darabját adják elő, Fehérvárról származó neves szólistákkal. Ezután májusban és decemberben lesz még koncertjük.

Bősze Ádám, a Somorjai-sorozat műsorvezetője videóüzenetben fogalmazta meg gondolatait.

Ifj. Major István a fehérvári kórusmozgalom megújulásáról beszélt. A Somorjai-bérletben felhívta a figyelmet az első, március 21-ei koncertre, amelyen Donizetti Angolkürtversenye is elhangzik.

Dubóczky Gergely szintén fontos lépésnek nevezte a kórus megalakulását, a Somorjai-sorozat műsoráról pedig elmondta: tükrözi azt az ambíciót, hogy mindig új területeket járjanak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában