Három a mesés megmérettetés

2019.03.21. 07:15

Megannyi királylány, hercegnő, királyfi és pásztor mondta el a magáét Fehérváron

Hol volt, hol nem volt, ezúttal az Óperenciás tengeren innen adták történeteiket szájról szájra a fiatalok.

Szanyi-Nagy Judit

Megadták a módját: ünneplőbe öltöztek a legények, leányok

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A mögöttünk hagyott hónapokban minden bizonnyal nagy volt a sürgés-forgás Székesfehérváron, Velencén, Pázmándon, Pusztaszabolcson, Kápolnásnyéken, Sárszentmihályon, Perkátán, Csőszön, Tácon, de még Enyin­gen is! A kiválasztott, sok esetben jól ismert népmeséket, netán rangos színvonalú, magyar író által írott műmeséket hosszú időn át gyakorolták az ifjak: egyre csak mondták, mondogatták, hogy a szöveg egésze a fejükbe befolyjon, hiba abban ne legyen, no meg persze a tartalmat, mondanivalót is magukénak érezzék. Nosza, így vágtak neki a XVIII. Óperenciás Fejér megyei mesemondó versenynek, amelynek első elődöntőjét szerdán rendezték meg Székesfehérváron.

A bátrak elől egy „akadály” elhárult – ezt Erdősné Szuhánszki Ágnes szakmai megvalósító adta tudtukra a helyszínként szolgáló Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A középdöntőt ugyanis eltörölték, így aki a szerdai és a csütörtöki két elődöntő egyikében a saját csoportjában a legjobb négy közé jut, már biztosan a döntősök között tudhatja magát. Ennek szellemében hozták és mesélték el történeteiket az általános iskolás ifjoncok. Az első és második osztályosok egy festett kemence takarásában szólaltak fel, a harmadik–negyedik évfolyamosok egy barna zugot töltöttek meg hanggal és élettel, míg az ötödik–nyolcadik osztályosok a lépcsőt leküzdve, egy csipkefüggöny előtt állva harsogták el meséiket. Egymást követte a szegény ember, a farkas, Mátyás király, a három selyp leány, a hazug legény, de húsvéthoz közeledve a nyúl felelős tartásáról is szóltak a próbát kiállni kész legények, leányok.

Megadták a módját: ünneplőbe öltöztek a legények, leányok
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A fele királyságot Oláh Anna, Szabó Nándor, Szu­szán Marcell, Zsobrák Botond (1–2. évfolyam), Mátay Flóra Korina, Pethes Zoé Viktória, Rácz Lili Szonja, Schneider-Zaj Ákos (3–4. évfolyam), Borbély Levente Miklós, Hujber Fanni Boglárka, Köbli-Mohr Letícia és Lukács Bulcsú Sándor (5–8. évfolyam) nyerte el. A mai nap folyamán két csoportból további nyolc gyermek jut a március 26-ai döntőbe, ahol kiderül, hogy az összesen 20 egymással versengő ifjú közül végül ki lesz a király(nő)!

Frissítés

Már teljes a névsor!

A XVIII. Óperenciás Fejér Megyei Mesemondó Verseny második elődöntőjét csütörtökön tartották. Ezúttal két csoportban versengtek az általános iskolások, közülük nyolcan jutottak a döntőbe. Gelencsér Anett művelődésszervező tájékoztatása alapján ők a következők: Balogh Rubina, Hegedűs Alexander, Tóth Zsuzsa, Varga Vanessza (1–2. o.), Gábor Adél, Nyerges Orsolya, Simon Benedek és Szűcs Bálint (3–4. o.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában