Művészet magasfokon

2019.03.24. 11:30

Könyvborítók, díszek kreatív megalkotója Kispál Petra

Kispál Petra szerencsés: a fejében elképzelt világot, képet papírra tudja vetni – nem is akárhogyan! Persze ehhez a szerencsénél jóval több kell.

Szanyi-Nagy Judit

Kispál Petra és könyvborítói. Továbbfejlődni a fővárosban, Pécsett vagy Egerben szeretne

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Adott egy fiatal lány, aki jelenleg a székesfehérvári Tóparti középiskola 13/5-ös osztályába jár. Vagyis az érettségijét már megszerezte, most az intézmény OKJ-s grafikusképzésen vesz részt. Tudja, képzőművész szeretne lenni, bár jelenleg leginkább a filmes animáció vonzza. Éppen ezért tavaly felvételizett is a fővárosi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kapcsolódó szakára, ám oda végül nem vették fel. Így maradt Fejér megyeszékhelyén.

– Nem bánom – nyilatkozik döntéséről –, így legalább további egy évet készülhettem a felvételire, és az OKJ pontszáma is jól jöhet. Mindamellett persze, hogy bővíthettem a portfóliómat és jómagam is sokat fejlődtem – teszi hozzá céltudatosan. Az a bizonyos portfólió nem akármilyen alkotásokkal gyarapodott: legutóbb a hagyományos Tóparti tárlaton szemlézhették grafikáit a műértő és a szépet kedvelő látogatók. Ide többek között Rejtő Jenő és Verne Gyula könyveihez tervezett borítókat.

– Izgalmas iskolai feladat volt ez, hiszen tulajdonképpen szabad kezet kaptunk az elkészítésben. A feladat instrukciója egyedül annyi volt, hogy tervezzünk meg egy plakátot, leporellót vagy könyvborítót, a választott téma és technika már csak rajtunk múlott – avatott be a részletekbe Petra. – Az Utazás a Föld középpontja felé borítójának fókuszában egy dinó áll. Ez az állat nemcsak a könyvben megjelenő dinoszauruszra utal, de azt is megmutatja, hogy a történet a föld alatt játszódik. A borítón a dinó farka kövületként jelenik meg és vulkánként végződik, amely leginkább egy játék a formával, túl az időbeli kötődésen – referált az alkotó.

E könyvborítón – tán ezért is emelte ki – megjelennek Petra kedvenc elemei: a geometriai formák, amelyeket egy számítógépes illusztrátorprogram segítségével készít el, és az állatok.

Kispál Petra és könyvborítói. Továbbfejlődni a fővárosban, Pécsett vagy Egerben szeretne
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Édesapám már kiskoromban megismertetett az állatokkal, általa fedeztem fel a különféle bogarakat, madarakat is. Különleges teremtmények ezek, hiszen mindegyiknek más a színe, formája, ettől igazán izgalmasak. Így az állatok sűrűn megjelennek a munkáimban. Ha távolabbról nézem, a könyvborítók esetében a varázslatos, Harry Potter-szerű könyvek illusztrálását érzem leginkább magaménak

vallja a tópartis lány. Visszakanyarodva az állatokhoz: egy kismadár hatalmas sikert hozott neki a tavalyi év végén, akkor, amikor a Magyar Grafika magazin országos pályázatot hirdetett a grafikus kommunikációt tanuló diákok számára, papír karácsonyfadísz-készítés témakörben. Ezen Petra is indult, s az ő egyik terve lett a győztes.

– Váratlanul ért az eredmény, főleg, mert két tervet küldtem be a pályázatra. Az egyik munkán szánkózó kisfiúk, a másikon pedig egy madár szerepel. Azt gondoltam, ha nyerek is, biztosan az előbbi lesz a befutó – taglalta Petra. Tőle tudjuk, a pályázat feltétele volt, hogy az alkotás kapcsolódjon a télhez, szerepeljen benne a „g” betű – utalva a grafika szóra –, valamint a digitális terv díszként is funkcionálhasson. A feltételeket Petra teljesítette, így a különleges kismadarat stancolt mellékletként kapták meg a szaklap olvasói. S hogy honnan eredeztethető ez a nagymértékű kézügyesség, kreativitás? Petra édesanyja általános iskolai rajztanár, ám a lány elmondása szerint a rajzot nem felmenőjétől tanulta. Ő „csupán” nagyban inspirálta a tehetséges ifjú alkotót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában