Szeretettel mesél a Balatonról

2019.03.05. 07:10

Kállai és Praznovszky Eötvös dicséretét zengte a Királykút Emlékházban

Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Kállai Szilárd beszélt hétfőn este Eötvös Károly fontos könyvéről, s újraéledő kultuszáról.

Bokros Judit

Kállai (balra) és Praznovszky Eötvös dicséretét zengte

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az 1842–1916. között élt Eötvös Károly egyik legismertebb és legkedveltebb műve az Utazás a Balaton körül című elbeszélésfüzér. Ennek újra kiadott változata volt a főszereplője a Királykút Emlékház hétfői irodalmi estjének. A házigazda, Bakonyi István irodalomtörténész először a fehérvári kötődésű Kállai Szilárdot mutatta be ötletgazdaként, kiadóként. Tőle hallhattuk, hogyan talált rá pár éve Eötvös írására, amelyet egy több mint 100 éves kötetben olvasott.

Kállai (balra) és Praznovszky Eötvös dicséretét zengte
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mivel úgy tapasztalta, hogy a könyvhöz alig lehet hozzájutni, neki pedig nagyon tetszett, ezért elhatározta, hogy kiadatja az Utazás a Balaton körült. Ötletével fölkereste Praznovszky Mihályt, aki támogatta a kezdeményezést, s jó együttműködés alakult ki közöttük. Ennek is köszönhetően néhány hónap múlva ki is jött a nyomdából az első újranyomott változat. Amelyet azóta több követett, mert az olvasók részéről nagy érdeklődés mutatkozott, és mutatkozik még mindig.

Az irodalomtörténész elmondta: egyfajta Eötvös-reneszánsz alakult ki, s ennek oka abban is keresendő, hogy a történetekben benne van a mese. Eötvös a Balaton történetét anekdotaszerűen írta meg, a haza szeretetétől áthatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában