Lengyel és magyar együtt olvas

2019.03.27. 07:25

A lengyel irodalom napját ülték meg a Vörösmarty Társaság tagjai

Bobory Zoltán, az írócsoport elnöke mutatta be a vendégeket, Cséby Géza költőt, műfordítót, polonistát, Andrzej Straszewskit, a Klub Polonia elnökét, Konrad Sutarski lengyel-magyar költőt, műfordítót, ő éppen most, március 15-én kapta meg a rangos irodalmi kitüntetést, a József Attila-díjat.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás

Bobory bevezetőjében arról beszélt, hogy eme hagyománnyá vált programmal is erősíteni szeretnék a lengyel és a magyar nemzet több évszázados barátságát. A két nép összefogására, közösségvállalására – meglátása szerint – manapság még inkább szükség van. – Tekintettel az európai folyamatokra, és mindarra, ami a kontinensen történik – fogalmazott.

Bár, szinte költői eszközökkel élve, nyitva hagyta a gondolatot, joggal tételezhetjük fel, hogy a két állam közös politikájára utalt, amely a keresztény értékeket védi, az illegális bevándorlást ellenzi. Lukácsy József szót kérve visszautalt az elnök mondandójára. Kifejtette, ha az európai történelem rendkívüli helyzeteket teremt, akkor a lengyel-magyar barátság mindig közös megnyilvánulásokon és cselekedetekben artikulálódik.

Az irodalmi program versfelolvasásokkal, Cséby Géza lengyel irodalmat bemutató előadásával, eszmecserével folytatódott.

Vezető képünkön Bobory Zoltán látható (Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában