Két nap alatt összesen mintegy ötvenen olvastak fel

2019.02.25. 07:15

Wass Albert Maraton hetedszer Fehérváron

Idén hetedszer került megrendezésre a Wass Albert Maraton a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház intézményi programjaként.

Sági Zoltán

Fábián Zoltán, a Hungarica frontembere is fellépett

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A 25 órás felolvasómaraton február 22-én, pénteken 18 órakor vette kezdetét a művelődési ház udvarán, a 111 esztendővel ezelőtt született erdélyi író szobrának megkoszorúzásával. Ezt követően a Szent László teremben Bakonyi István József Attila-díjas irodalmár emlékezett az íróra, majd sárkeresztúri diákok közreműködésével az esti mese Wass Alberttel következett.

Mint Jakubek Tibor főszervezőtől megtudtuk, a maraton első napján 21-en olvastak fel, a két nap alatt összesen pedig közel ötvenen. A szombati nap Balajthy Ferenc költő rendhagyó irodalomórájával vette kezdetét, Vörösmarty-s és ciszterci diákok részvételével. A 2004-ben indult kezdeményezés 2007 óta országos szintű, Fehérvárról a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház 2012-ben csatlakozott a rendezvény helyszíneihez, rögtön élő közvetítéssel a közösségi videómegosztókon.

Már az első közvetítés zárása után érkeztek visszajelzések, hogy az eseményt külföldön, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban élő magyarok is figyelemmel kísérték, akik 2013-ra maguk is becsatlakoztak a felolvasómaratonba – idén pedig már 59 helyszínen zajlott az esemény, köztük Chesterben (Egyesült Királyság) és Calgaryban (Kanada) is. A maraton évente és immár világszerte február 22-én, helyi idő szerint este 6-kor veszi kezdetét.

Fábián Zoltán, a Hungarica frontembere is fellépett
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A szombaton este 18 órakor kezdődött székesfehérvári zárórendezvényen Fábián Zoltán, a Hungarica frontembere három megzenésített Wass Albert-verset énekelt el gitárkísérettel a jelenlévőknek, majd a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében Kneifel György és két tanítványa muzsikált bőgőn, brácsán, hegedűn. A zárórendezvény résztvevői végezetül a székely himnuszt énekelték el közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában